1 Ocak 2014 Çarşamba

Oto koltuğu seçerken...

Oto koltuğunu değiştirmek için geç bile kaldığımız söylenebilir. Henüz maksimum tartıya ulaşmadı ama uzun boylu bir bebek olduğu için ana kucağı biraz zorluyor kızımı. Olabilecek en uzun süre arkaya dönük ana kucağında kalmasını istediğim için biraz geciktirdim aslında oto koltuğuna geçiş sürecini.

Bir süredir araştırıyorum. Markalar ve modellerle ilgili okudum, forumları gezdim, arkadaşlarıma sordum. Bir çok marka ve model olmasına rağmen öne çıkan bir kaç oto koltuğu vardı aslında. Öncelikli seçimimiz hangi boy almamız gerektiğiydi.
 
 
Tartıya göre gruplanabiliyor oto koltukları: Gr0+ (doğumdan itibaren 12 aya kadar 0-12 kg), Gr1(9ay-4 yaş, 9-18 kg), Gr2-3 (4-12 yaş, 15-36 kg) ve Gr1-2-3 (9 ay-12 yaş, 9-36 kg) en yaygın bulunan gruplardı. Dora iri bir bebek olduğu için Gr 1-2-3 almak önce mantıklı geldi ancak biraz okuyunca aynı oto koltuğunun 6 yıldan fazla kullanılmasının uygun olmayacağını öğrendim. Gr 1-2-3 oto koltukları uzun süre kullanılabilir, hatta 9 aydan 12 yaşa kadar çok uzun süre, ama 6 yıldan sonra güvenlik risklerinin oluşacağını 10 yıldan sonra kesinlikle kullanılmaması gerektiğini öğrenince önce Gr 1, dört yaş civarında da Gr 2-3 almanın daha uygun olacağına karar verdim.

Marka için çok düşünmedim açıkçası, her okuduğum yerde Britax Römer açık ara öne çıktı. Sadece araba markamızın bizim model için ürettiği oto koltuğunu araştırdım. Arabamızın güvenliği konusunda şüphem olmadığı için oto koltuğu için de güvenebileceğimi düşündüm, ayrıca görünümü çok daha şıktı ama sadece 15-36 kg arasına uygun olduğu için onu ertelemek zorunda kaldım.

Britax Römer Almanya kaynaklı bir marka. Güvenlik testleri açısından çok başarılı. Gr 1 için bir çok modeli var, biz en yeni ve en gelişmiş modeli olan Trifix'e karar verdik. İsofixli ve gayet güven verici bir model. İsofix arabanın metal aksamına sabitlediği için kemerle bağlanmaya göre çok daha güvenli oluyor. Konu Dora olunca ödün vermek gibi bir durum söz konusu olamıyor tabi ki. Güzel renkleri vardı, arabayla uyumlu olması açısından yeni rengi "stone grey" bize çok çekici geldi. Umarım güvenliğini hiç test etmek zorunda kalmayız ama en kötü ihtimali düşünerek hareket etmek gerekiyor.

Bir çok arkadaşım bebekleri arabada ana kucağında huzursuz olduğundan erken dönemde oto koltuğuna geçmek zorunda kaldı. Öne bakar şekilde gitmek çoğunu rahatlattı. Bir yaşından önce omurga gelişimi, öne bakar şekilde oturmak için yeterli düzeyde olamayacağından ben ertelemeyi tercih ettim. Zaten Dora'da huysuz bir bebek olmadığından, arabaya bindiğinde kısa sürede uyuduğundan çok zorluk da çekmedim. Şimdi öne bakar şekilde oturmak onu şaşırttı ama aynı zamanda çok da hoşuna gitti. Sürekli babasına sesleniyor. Artık araba yolculuklarımız daha keyifli olacak gibi...
 

Oto koltuğu seçerken
Bir oto koltuğu almak, bebeğin güvenliği konusunda yapabilecek sadece ilk adımdır, ama önemli olan bir diğer konu da oto koltuğunu arabaya doğru bir şekilde yerleştirilmesi olacaktır. Yapılan araştırmalara göre; oto koltuklarının %85’i doğru yerleştirilmemektedir. Bu yüzden kullanım talimatının iyi okunması gerekir. Oto koltuğu aracın koltuğuna mümkün olduğunca sıkı bir şekilde yerleştirilmelidir. Bir kez yerleştirildikten sonra, koltuğu mümkün olduğunca yerinden oynatmamak gerekir.

Koltuğa bebeği oturttuktan sonra oto koltuğunun emniyet kemerleri omuzlarından ve omuzlarının altından bebeği kavramalıdır. Emniyet kemerleri rahat ve düzgün bir şekilde durmalıdır.

Oto koltuğuyla ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar
Yolculuk çok kısa bile olsa her zaman oto koltuğunuzu kullanılmalı.
Oto koltuğunu arabaya doğru biçimde yerleştirmek için kullanım kılavuzundaki talimatları iyi bir şekilde okunmalı.
Alınacak oto koltuğunun araba koltuğuyla uyumlu olup olmadığını kontrol edilmeli.
Oto koltuğunun test edilmiş ve standartlara uygun olmasına dikkat edilmeli.
Her araba yolculuğundan önce oto koltuğunun iyi bir şekilde yerleşip yerleşmediğinden emin olunmalı.
6 yıldan daha eski oto koltuğu değiştirilmeli. 10 yıl ve daha fazla eski olanlar kesinlikle kullanılmamalı.
Araba hareket halindeyken bebek koltuktan çıkartılmamalı.
En az 1 yaşına kadar ve 9 kg'a ulaşıncaya kadar bebeğin yüzü arkaya dönük biçimde 45°lik açıyla oturtulmalı. Bebek 1 yaşın altındayken; kemikleri, yüzü öne dönük pozisyonda omuriliği korumak için yeterince güçlü değildir. Ama bebek 1 yaş civarındayken, kemikler güçlenmeye başlar ve bebek daha az incinir.
5 nokta kemer sistemi en iyi korumayı sağlar, çünkü kemerler bebeğin hem omuzlarından hem de kalçasından tutacak şekilde kavrar. Kemer en iyi korumayı sağlamak için rahat biçimde durmalıdır, bebeği çok sıkmamalıdır.

 
Oto koltuğu alırken nelere dikkat edilmelidir?
Bebek mağazalarında çok çeşitli oto koltukları olduğundan dolayı, anne babalar hangisini alacaklarına karar verirken büyük bir sıkıntı çekiyorlar. Çünkü, doğal olarak bebeklerine maksimum korumayı verecek olan ürünü almak istiyorlar.

Bebeğin yaşına ve ağırlığına göre çeşitli oto koltukları vardır.

1) 0-9 kilo arasındaki bebekler için:
Sadece yüzü arka koltuğa dönük şekilde kullanılır.
Bebeklerin kemiklerinin gelişimi henüz tamamlanmadığı için yatar pozisyonda kullanılmalıdır.
Yüzü arkaya dönük biçimdeyken omuzlarından ve omuzlarının altından geçen emniyet kemerleri vardır.
Taşınabilir parçaları ve elde taşımak için bir sapı olan modelleri de mevcuttur. (Arabayı kullanırken taşıma sapının aşağıda ve kilitli pozisyonda tutulması gerekir.)

2) 9-18 kilo arasındaki küçük çocuklar için:
Yaş olarak yaklaşık 9 aylıktan 4 yaşına kadar küçük çocuklar için kullanılabilir. Bu yaşlardaki çocuklar oturabilir, ama güvenli oturma yüzeyine ihtiyaç duyar, bu nedenle bu koltuklara çocuk güvenlik koltuğu denir.
Yüzü öne dönük olarak kullanılmaya başlandığında, kemerleri yukarı hareket ettiren kuvvetlendirilmiş delikleri vardır.
Çocuğu 18 kg ye ve 90cm oluncaya kadar yüzü öne dönük kullanımda korur.

3) 15-22 kilo arasındaki çocuklar için:
Yaklaşık 3-7 yaş arası çocuklar için kullanılabilir.
Bu yaşlardaki çocuk serbestçe oturtulabilir, ancak yetişkinler için düşünülmüş emniyet kemeri, tek başına çocuk için gerekli, güvenceli yolculuğu sağlamaz. Bu nedenle çocuk güvenlik koltuğuna ihtiyacı vardır.

4) 22-36 kilo arasındaki çocuklar için:
Yaklaşık 6-12 yaş arası çocuklar için kullanılabilir.
Yetişkinler için tasarlanan emniyet kemeri yalnız başına gerekli güvenli yolculuğu sağlamaz. Bu nedenle çocuk güvenlik koltuğuna ihtiyacı vardır.

5) 15-36 kilo arasındaki çocuklar için:
Yaklaşık 3-12 yaş arası çocuklar için kullanılabilir.
Çeşitli aparatlarla yaşına uygun hale getirilebilir.

6) 9-36 kilo arasındaki çocuklar için:
Yaklaşık 9 ay-12 yaş arası çocuklar için kullanılabilir.
Çok uzun süreli kullanım olanağı sağlayan bu modeller çocuğun yaşına göre değiştirilebilir. Kullanım süresini uzun olması güvenlik sorunlarına neden olabilir.

7) Booster koltukları:
Sadece yetişkin kucağındayken ve omuz kemeri ile kullanılır.
Çocuk 18 kg civarındayken ve 36 kg ye gelene kadar kullanılır.
 

35 yorum:

  1. Merhaba, araştırmalarınızı paylaştığınız için teşekkür ederim. Ben yazıda da paylaştığım gibi " Gr 1-2-3 oto koltukları uzun süre kullanılabilir, hatta 9 aydan 12 yaşa kadar çok uzun süre, ama 6 yıldan sonra güvenlik risklerinin oluşacağını 10 yıldan sonra kesinlikle kullanılmaması gerektiğini öğrenince önce Gr 1, dört yaş civarında da Gr 2-3 almanın daha uygun olacağına karar verdim.

    YanıtlaSil
  2. Bu nedenle uzun süre kullanımın da ek güvenlik riski yaratacağını tahmin etmiştim ama testlerden geçemediğini öğrenmek çok üzücü tabi.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba biz be safe isi comfort isofixli ve çocuk ters oturur pozisyonda olanını tercih ettik,avrupada 4yaşa kadar çocukların oto koltuklarını. Arkaya bakar pozisyonda olması isteniyormuş,kazalarda (allah korusun)daha guvenli olduğu özellikle whiplash açıısndan değerli olduğu ifadeediliyor.biz kullanıyoruz 9aylıktan eri şimdi 21 ay ciavrındayız,arabayı yolculuğu ve vetrafı seyretmeyi seven kızım arkası dönük olmaktan hiç rahattsız olmadı bilakis uzun yolculuklarda yanında arkada otur ve onunla karşılıklı bakmak benim açımdan kolaylık sağlarken onun için de bir avantaj olduğunu düşünüyorum

    YanıtlaSil
  4. arkaya bakar pozisyondaki koltuklarda çocuğun boyu uzadığında ayaklarını sarkıtma imkanı olmayacak. bence tek problem bu. o yüzden britax-romer'in ayarlı ayağı olan modelini kullandık.

    YanıtlaSil
  5. merhaba römer trifix alan bi arkadaşım çok terletmesinden ve içteki köpüklerinin kırılmasından şikayetçi bende almayı düşünüyorum şuan römerden daha pahali olan ve adac kaza testinden şampiyon olan maxi-cosi 2 way pearl düşünüyorum bu ürün hakkında yorum yaparmısın inceledinmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Britax Römer ürünleri terletmeyi en aza indiren (terletmeyen koltuk bulunmamaktadır) ve sırt bölümünde hava kanalları sayesinde bebeğinizin konforunu maksimum düzeye çıkarmak üzere tasarlanmıştır, bununla birlikte yaz dönemi için yazlık kılıf ve soğutucu ped kullanmayı tercih edebilirsiniz. ADAC ve Stiftung Warantest'de trifix modeli çok iyi güvenlik skoru ile lider koltuklardan bir tanesidir.

      Sil
  6. merhaba ben britax-romer adac çarpışma testlerinde adını bile göremedim nasıl ödül alıyor anlamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alman Cybex i inceleyin, göreceksiniz testlerde hep zirveda.
      www.cybex-online.com

      Türkiye Distribütörü: Opera Istanbul 0212 321 8132 www.operaistanbul.com

      Sil
    2. Merhaba, Britax Römer oto koltukları hem ADAC hemde +Test (Stiftung Warantest) güvenlik testlerine girmiştir. Ürünlerin test sonuçlarını Adac.de ve test.de sitelerinden inceleyebilirsiniz.

      Sil
  7. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Çarpışma testlerinde ve ADAC sonuclarında en yuksek puanları alan Alman Cybex'dir. İnceleyin göreceksiniz. www.cybex-online.com

    Türkiye Distribütörü: Opera Istanbul www.operaistanbul.com 212 3218132

    YanıtlaSil
  10. merhaba bende araştırdım ama kararsızım cybex çok güzel ve güvenli ama öne doğru kullanırken zorunlu olarak önbar kullanıyor bu bbeği çok sıkıyor ve terletiyormuş, bu nedenle türkiyeye yeni gelen maxi-cosi axissfix e odaklandım o çok gzel ama biraz pahalı 360derece dönebiliyor ve önbarsız kullanılıyor ve cybex çinde üretilirken maxi-cosi hollandada üretiliyormuş 1869 lira maxi cosi indirim bekliyorum kampanyalı satan yer varmı caba bildiğiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, benim herhangi bir firmayla ilişkim bulunmamakta, sadece kendi tecrübelerimi yazıyorum. Çocuk doktoru olduğum için piyasa ya da indirim bilgisine de sahip değilim. Benim yazdıklarım bir yıl öncesinin araştırması, eminim şimdi daha başarılı ürünler mevcuttur. Sevgiler

      Sil
    2. Merhaba oğlum 4,5 aylık ve 10 kg , puset dar geliyor her oturduğunda ağlıyor abisinden kalma otokoltuğumuz var öne bakıyor yatay pozisyon kullanmak için erken mi ?

      Sil
  11. Merhaba,

    Oğlum 8.5 aylık ve 9.3 kg. Oturuyor ama düşebiliyor da mutlaka dşkkat etmemiz gerekiyor. Ana kucağından oto koltuğuna geçmeli miyiz sizce? Bir de oto koltuğu öne mi bakmalı arkaya mı? Yorumunuzu rica ederim.
    Tşk.

    YanıtlaSil
  12. Yazınızı ilgiyle okudum. Biz besafe kullanıyoruz. kalitesinden, konforundan ve üst düzey güvenlik önlemlerinden dolayı tercih etme sebebimiz olmuştu. Aslında bir oto koltuğunun ne kadar güvenilir olduğunu olası bir kaza anında daha iyi anlıyor insan. Ne yazık ki bir trafik kazası geçirdik :( Emniyet kemerlerimiz takılı olduğu için eşim de ben de herhangi bir yara almadık. Allah a şükürler olsun ki oğlumuz da oto koltuğu sayesinde küçücük bir sıyrık bile almadan sağ salim kurtuldu. Bu yazıyı yazmayı Besafe e bir borç bilirim. ulaşmak ve incelemek isteyenler için bebekyasam.com.tr adresine girip bakmalarını tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok geçmiş olsun. Tecrübenizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  13. Merhaba,

    Xtensafix ürünü kemer kayması sebebi ile güvenlik testinde bir sorun yaşamıştı, ancak ürün üzerinde küçük bir revizyon yapılarak ürün değiştirildi. Bilgilerinize

    YanıtlaSil
  14. Teşekkür ederim, verdiğiniz bilgiler için..

    YanıtlaSil
  15. Merhaba kizimla ilk defa uzun yolculuga cikacagiz yaklasik 10 saat gibi ve gece yola cikacagimizdan kizim uzun muddet koltukta uyuyor olucak 11 aylik bebek icin uzun sure koltukta oturmasinda sak8nca varmi koltugumuz dik durmuyor yatis pozisyonunda kullaniyoruz ama o bile bence oturur gibi duruyor

    YanıtlaSil
  16. merhabalar,
    bizde eşimle uzun bir arastırma yaparak besafe oto koltuguna karar verdik bir cok markanın geri yonelimli koltuklarına baktık fakat dönme özelliği sadece ebeveyne kolaylık sağlamakta olduğunu öğrendik test sonuçları olarak besafe combi x4 modeli +plus testinden en üst seviyede geçtiğini diğer markaların bu teste girebilecek donanımları olmadığın tespit edip bu modele karar kıldık ülkemizde oto koltuğu bilinci tam olmadığı için ebeveynler genelde 9 aydan sonra öne bakan koltuk tercih etmekte fakat besafe combix4 uzun süre yani 5 yaşına kadar ters oturabilen tek koltuk diğer markalarda en fazla 1,5 yasına kadar arka yönelimli kullanılmaktadır.
    geri yönelimli koltuklarda güvenlik 5 kat daha fazladır bebeklerin dışarısını seyretme özellikleri öne yönelimlilere göre 10 kat hazladır yani arka ve yan camlardan seyredeceği nesneler şerit halinde olduğundan dışarısını izlemesi çok daha kolay ve uzun yolculuklarda bizim ilgi duymamıza gerek kalmıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yazdıklarınızda çok haklısınız. Besafe ile ilgili de iyi şeyler okudum ama Römer'den memnun olduğum için Grup3 koltukta da aynı markayı tercih ettim. Paylaştıklarınız için teşekkür ederim.

      Sil
  17. Merhaba,
    Kiddy ile ilgili fikriniz var mı ? bahsettiğiniz güvenlik testleri çok başarılı, özellikle son zamanlarda çok karşıma çıkıyor? Prima ile kampanyaları var, blogcuanne yazıyor, çok kararsız kaldım. Yorumunuz için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben de son zamanlarda duydum, özellikle blogcuanne çok yazıyor gerçekten ama ben Römer'den memnun olduğum için Grup3 koltuğu da Römer aldım.

      Sil
  18. merhaba,
    römer oto koltuğu kılıfında havlu kılıf mı yoksa soğutucu kılıf mı karar veremedim, kullanan ve yorumu olan var mı acaba?
    mkp

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir şekilde işe yaramıyor. Kullanıyorum çok zor temin ettim, çok büyük hayal kırıklığı oldu. Üstümüzü değiştirmeden arabadan inemiyoruz...

      Sil
  19. Dün bende Römer Trifix ile BeSafe Gr1 Izi Comfort X3 Isofix arasında kalıp Besafe aldım ama dün çocuğu koyarken fark ettim ki çocuğu koyarken zorlanıyorum. Hem arabanın dar mesafeli hem de boyumun 1.85 olması beni biraz zorladı. Şu an değiştirip değiştirmeme konusunda kararsızım. Tabi bunda Besafe in biraz yüksekte olmasıda etkili olabilir.

    YanıtlaSil
  20. https://forum.donanimhaber.com/m_12197828/tm.htm

    oto koltuklarıyla ilgili her şey için kesinlikle öneririm. özellikle ermantpc ve matrax nickli arkadaşlar çok yardımcı oluyorlar.

    YanıtlaSil
  21. Merhaba biz de be safe aldik ayni modelden ama ayni sizin gibi zorlandik ve ici oldukca dar gibi yani destek aparatlar ciksada yine de dar olacak gibi siz neticede neye karar verdiniz bizde romerle mi degistirsek diyoruz��

    YanıtlaSil
  22. Merhaba ,
    benim kızım 2 yaşında . Geriye dönük concorde firmasının bir koltuğunu kullanıyoruz. Çok da memnunuz. Ancak boyu biraz uzun olduğu için yeni bir öne dönük koltuk almak istiyorum. Ancak kilosu 14kg. 15-36kg arası olan koltuklardan alsam bir sıkıntı olur mu? Bir 'de bu tip koltukların kendinden kemerleri yok , hepsi arka koltuk emniyet kemeri kullanmaya göre üretilmiş. Bunun bir sıkıntısı olur mu emin olamadım. Bu konularda tecrübesi olanlar paylaşabilirse sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tam olarak benim merak ettiğim konuyu sormuşsunuz. günlerdir araştırıyorum kızımız 14.5 kg taşıma kapasitesinde karar kılamadım. markalar zaten belli başlı kendini belli ediyor. bu konuda yorumları ben de merakla bekliyorum.

      Sil
    2. Ben biraz araştırdım ,boyu 90cm'in üzerinde ise kilosu daha az olsa da 15-36kg'lık koltukları kullanılabiliyormuş. Ama yinede hangi koltuğu alacaksanız o firmanın temsilcisine danışın

      Sil
  23. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  24. Merhaba avionaut softy ve joie markalari nasil sizce

    YanıtlaSil