23 Mayıs 2012 Çarşamba

Devam

957,32!!! İki gün için oldukça iyi bir artış.
 
Sabah bir heyecanla yeniden β-HCG baktırmaya gittik, zor geçen iki saatten sonra sonuç mutluluk vericiydi. Bir de menstruasyon başladığını düşünerek içtiğim ilaçlar için doktorumun “önemli değil, plasenta daha oluşmadı, etkilenmez” demesi içimi rahatlattı. Aylardır planlayıp hazırlık yaparken “hamile olduğunu bilmeden ilaç içme” bana ne kadar uzaktı oysa. Geçen ay atak geçirmem, bu ay beklentimin az olması ve negatif test “benim için sürpriz olamaz, aylardır bekliyorum”u resmen sürprize çevirdi. Yok, artık büyük konuşmamayı öğrenmeliyim sanırım, bu konuda beklediğim hiçbir şey olmuyor.

Sıkıntılar dışında, çok mutluyuz. Bu gün yavaş yavaş inanmaya başladık. Günlerdir sürekli birbirimize tekrarlıyoruz. Planlar yapıyoruz ki, bu bile çok eğlenceli. Tabi ki daha çok erken. Oluşan gebeliklerin %25’inin düşükle sonuçlandığı, ilk ayda daha varlığını bile bilemeden kaybedilenlerle bu oranın %30-40’ a ulaştığı düşünülürse hayal kırıklığı yaşamamak için biraz daha beklemek gerekiyor.

 
Gebelikte ilaç kullanımı çok sıkıntılı bir konu. Aslında folik asit ve vitaminler dışında hiçbir şey kullanmamak gerekiyor ama meğer bilmeden ilaç içen ne çok kadın varmış. İlaçların hepsi kötü etkiler sergilemiyor tabi ama hiç içmemek en iyisi…
 
Gebelikte ilaç kullanımı

Gebelik ve emzirme döneminde ilaç kullanımı her zaman için bir takım endişelere yol açmıştır. Amerikan gıda ve ilaç dairesi (FDA) gebelik ve emzirme döneminde ilaç kullanımı ile ilgili bir takım kılavuzlar yayınlamışsa da bu kılavuzlarda söz konusu hastalıkları tedavi etmeli mi etmemelimi veya hangi ilaçları kullanmalı şeklinde bir yönlendirme yoktur.
FDA klasifikasyonunda ilaçlar potansiyel teratojenik potansiyellerine göre beş gruba ayrılmaktadır.

A Kategorisi
Hamile kadınlarda yapılan kontrollü çalışmalarda gebeliğin ilk üç ayda kullanıldığında fetüste herhangi bir risk oluşturduğu gösterilememiş (örneğin folik asit, levotiroksin) ilaçlar.

B Kategorisi
Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde fetal risk ortaya çıkarmayan ancak insanlarda kontrollü çalışma yapılmamış olan ilaçlar ya da hayvanlarda risk göstermesine rağmen bu bulgunun insanlar üzerinde yapılan kontrollü çalışmalarda saptanmadığı ilaçlar.   (örneğin amoksilin, seftriakson)

C Kategorisi
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda istenmeyen etkiler saptanan ancak insanlarda kontrollü çalışma yapılmamış olan ilaçlar ya da hayvan ve insanlar üzerinde hiç çalışılmamış ilaçlar. ( örneğin nifedipin, omeprazol)

D Kategorisi
Fetüs üzerinde olumsuz etki riski yarattığı konusunda kanıtlar olan ancak gebe kadınlarda kullanımından elde edilecek yararın bilinen bu riske karşın kabul edilebilir olduğu ilaçlar.(örneğin propilthiouracil)

X Kategorisi
Hayvanlarda ya da insanlarda yapılan araştırmalarda fetal anomalilere neden olduğu kanıtlanmış ya da deneyim ve gözlemlerde fetüste risk yarattığı konusunda kanıtlar bulunan ilaçlar ile gebelikte kullanımında ortaya çıkabilecek olan zararın olası yararından fazla olduğu bilinen ilaçlar (örneğin misoprostol, warfarin, isotretinoin). Bu tür ilaçlar gebe ya da gebelik şüphesi olanlarda kesinlikle kontrendikedir.

Gebelikte kullanılan ilaçların çoğu kategori B veya C dedir. Kategori A da olan ilaç sayısı oldukça azdır, zira gebe kadınlarda yapılmış kontrollü çalışmalar nadirdir. Etik olarak ta gebe bir kadında, etkileri tam bilinmeyen bir ilacı denemek mümkün değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder