16 Şubat 2013 Cumartesi

Kolik

İlk günlerinde daha uykucu, daha düzenli bir bebek olmasına rağmen benim kızım büyüdükçe huysuzlaştı. Şu sıralar tek kelimeyle; uyumuyor. Arda hastalandığı için annem de gelemiyor, dört gündür gündüzleri ben oyalıyorum, akşam Ayhan gelince biraz uyuyor, sonra 23-02 arası ben uyuyorum, sonra yine nöbet bana geçiyor. Ama Dora hiç uyumuyor… 5-10 dakikalık şekerlemeler dışında şöyle uzun bir uykusu yok, sabah 6 gibi biraz duruluyor, 8’de Ayhan giderken ben gözümü açamıyorum ama yeni bir gün başlıyor. Uyuyamadığım için yemek de yiyemediğimden süt de oldukça azaldı. Bir sıkıntısı olduğunu düşünmüyorum, kucağıma alınca sakinleşiyor, zaten öyle çılgınca ağlaması yok, uymuyor ama mızırdanıyor ve etrafı inceliyor.

Konuştuğum herkes bana gaz soruyor, hayır Dora’nın gazı yok, zaten besler beslemez şiddetle çıkarıyor, kalan olursa onu da aynı şiddetle popodan… Yaşadığımız kolik değil, kolik için hazırlıklıydım ama bu duruma ne yapacağımı bilemedim. Ayça’yla konuşurken minik Kuzey’in çok ciddi kolik sıkıntısı çektiğini, her gün 1-5 arası çılgınca ağladığını, ikinci hafta başladığını, Zinco kullandığını, sonrasında iki saatte 20 dakika emen Kuzey’in uyanmadığını, zorla uyandırırsa da 5 dakika emip yeniden uyuduğunu duyunca “daha önce niye düşünmedim?” dedim. Tıpkı bir kitap gibi kolik tariflemişti Ayça, nedeninin ne olduğunun tam olarak bilinmediği, nörolojik gelişimle ilgili olduğu düşünülen, erkek bebeklerde daha sık görülen ve 3 aydan sonra kendiliğinden geçen bu durumun tedavisi yoktu. Ona da klasik önerileri yaptım, akşam banyo, masaj, araba gezisi, saç kurutma makinası ya da süpürge sesi ve gaz damlaları… Zinco da onlardan biri, bitkisel bir damla, kolik için ben de sık reçete ediyorum, içinde bebeği sakinleştiren Melisa otu da var ve genelde uyumalarını sağlıyor. Kafamda bir ışık yanmasına sebep oldu ancak ikinci gece saat 3 gibi, biraz düşündüm ve bir sonraki beslenmede Dora’ya verdim, 5 doz oldu, henüz ciddi bir değişiklik yok amam umudumu koruyorum, sadece biraz uyumak istiyorum…

Kolik

Çoğunlukla bebeğin ikinci ya da üçüncü haftasında ortaya çıkıp üç ayda son bulan, kendini şiddetli ağlamalarla belli eden bir huzursuzluk dönemidir. Günde 3 saatten fazla düzenli ağlama nöbetleri (tıbbi bir sorun olmadığı halde) oluyorsa nedeni büyük ihtimalle koliktir. Genelde uzun bir günün sonunda başlar, kolik ağrısı çeken bebekler uyaranlara karşı çok hassastır bazı bebekler ciddi şekilde gaz sancısı çeker. Bazı emen bebekler annenin yediklerinden etkilenerek gaz sancısı çekerler. Çevrenin korku ve telaşı da bebekteki rahatsızlık durumunu artırır. Gaz sancısı genelde, 3 haftalıktan itibaren başlar ve 4-6 haftada pik yapar. Genellikle çok uzun sürmez, 6 haftadan sonra durum daha iyiye gider ve 12 haftadan sonra kaybolur. Eğer halen devam ediyorsa başka sorunlar ele alınmalıdır.

Bebek sakin ve normalken, aniden ağlamaya başlar, bacaklarını karnına doğru çeker, yüzü kızarır. Karnı şişip, gerginleşir, ellerini sıkar hatta kısa sürelerle nefesini bile tutar. Çoğunlukla öğleden sonra başlayan bu huzursuzluk nöbetleri bebek yorgun düşüp uyuyuncaya kadar ya da bağırsak hareketleri düzelip gaz çıkarıncaya kadar sürebilir. Genelde sancılar günün aynı saatlerinde başlar en çok rahatsızlık akşam saatlerinde olur. Atak aniden başlar. Ciddi karın ağrısına neden olsa da bebeklerin beslenmesi ve kilosu etkilenmez.

Kolik tanısı koyabilmek için şunlar olmalıdır:
Tekrarlayan ağlama atakları
Ağlamaların haftada 3 günden daha sık olması
Günde 3 saat veya daha uzun sürmesi
 Hayatın yaklaşık 3. haftasında başlayıp 3-4.aylarda sona ermesi
 Bebeğin büyüme ve gelişmesinin normal olması
Fizik muayenede bir sorunla karşılaşılmaması

 Teşhis genellikle ailenin ağlama şeklini ve durumu tanımlanmasıyla konur. Tedavide deneysel gözlemin yeri büyüktür, kolik ağrıyı tetikleyen etmenlerin ortadan kaldırılmasıyla yapılır. Sarmak, karnına sıcak havlu koymak, sallamak, ninni söylemek, dik tutmak denenebilir. Doktora danışılarak ilaç tedavisi uygulanabilir.

Gaz damlaları:
Zinco Gaz Giderici Damla 30ml: Rezene yağı 1 mg, Badem yağı 11 mg, Anason yağı 6 mg, Kimyon yağı 0,62 mg, Dereotu yağı 0,28 mg, Ayçiçeği yağı 20,54 mg, Melissa yağı 0,06 mg, Elementel çinko 0,0033 mg / 1 damla
Günde 3 defa 4 er damla (1 damla:0,04 ml) kullanılır.

Nurse Harvey’s Gaz Giderici Bitkisel Şurup 145 ml: Dereotu yağı, Karaman kimyon yağı ve %1 oranında sodyum bi carbonat, içermektedir.
Gaz sancısı, kolik ve diğer ağrılı durumların giderilmesinde emzirme sırasında veya sonrasında 1-6 ay arasındaki bebeklerde 24 saatte 30 mL'yi geçmeyecek şekilde istenilen sıklıkta 5 mL uygulanır. (1 kapak 5ml'ye eşittir.)
6-12 ay arasındaki bebeklerde 24 saatte 60 mL'yi geçmeyecek şekilde istenilen sıklıkta 10 mL uygulanır. (2 kapak 10ml'ye eşittir.)

OM-X Bitkisel Şurup 100 ml: Dereotu Yağı, Zencefil Ekstresi, Sodyum Bikarbonat, Elementel Çinko, Su, Fruktoz.
15 gün ile 1 aylık arası bebeklerde günde 4 defa 2.5 ml,
1-6 aylık arası bebeklerde günde 4 defa 5 ml,
6 aylıktan daha büyük bebeklerde günde 5 defa 10 ml verilebilir.

Babuline bitkisel şurup: Her bir 5 ml içeriği: Sajikhar (Sodyum bikarbonat) 45 mg, Suwa Tel (Dereotu yağı) 0.00075 ml, Variyali Tel (Anason yağı) 0.000375 ml, Jira Tel (Karaman Kimyon yağı) 0.000375 ml, Pudina Sat (Nane ruhu) 0.5 mg, ve Şekerli su
1 Tatlı Kaşığı = 5 ml
1 Çay Kaşığı = 2.5 ml
Tercihen yemeklerden sonra, yenidoğanda günde 1/2 çay kaşığı 2.5 ml ile 5 ml
1 aydan 6 aya günde 2-3 defa 1 tatlı kaşığı
6 aydan 1 yaşına günde 3-4 defa 2 tatlı kaşığı
1 yaşından 3 yaşına günde 3-4 defa 2-3 tatlı kaşığı
3 yaşından büyüklere günde 3-4 defa 3-4 tatlı kaşığı

Metsil 66,6 Mg 30 Ml Damla: Simethicone 66,6 mg/ml
Yenidoğan ve süt çocuklarında (2 yaş altı) günde 4 kez 8 damla (20 mg)
2 yaş üstündeki çocuklarda: Günde 4 kez 15 damla (40 mg) yemeklerden sonra ve yatarken su ile veya bebeğin herhangi bir içeceğine karıştırılarak verilebilir.
 
 
Sab Simplex® Süspansiyon: 1 ml (yaklak 25 damla) süspansiyon, 69,19 mg Simetikon  (Dimetikon Simetikon) (Dimetikon 350-Silisyumdioksit  92,5:7,5 oranında ) içerir. 
İçerikteki diğer maddeler: Sodyum sitrat, sitrik asit monohidrat, sodyum siklamat, sodyum benzoat, sakarin sodyum, karbomer, metilhidroksipropilselüloz 50 cps, ahududu aroması, vanilya aroması, saf su 
Süt çocuklar ve biberonla beslenen bebeklerde kullanımı: Günde dört defaya kadar her biberona 7 damla (0,3 ml) Sab Simplex® damlatabilirsiniz. Sab Simplex® diğer sıvılarla örn: sütle kolayca karışır. Süt emen bebeklere emzirmeden önce küçük bir kaşıkla verebilirsiniz. 
2 yaş üzeri çocuklarda kullanımı: 15 damla (0,6 ml) Sab Simplex® yemek öncesi veya yemek sonrası alınabilir. Gerekirse uykudan önce de 15 damla Sab Simplex® alınabilir. 
Okul çocuğu: 20-30 damla ( 0,8-1,2 ml )
Erişkin: 30-45 damla ( 1,2-1,8 ml ) Bu dozlar 4-6 saatte bir alınmalıdır.
Sab Simplex® yemek öncesi ve sonrası, gerekirse uyku öncesi alınabilir.

Colinox oral damla: Simetikon (demineralize suda %30'luk emülsiyon), Lactobacillus sporogenes sporları (minimum 1.5 milyar/g), fruktoz, sodyum benzoat ve aroma.
Erişkinler ve çocuklarda günde 2-4 kez bir sıvı içerisinde çözülmüş olarak 20 damla, bebeklerdeyse günde 2-4 kez bir sıvı içerisinde çözülmüş olarak 10 damla kullanılır.

Melila damla 20 ml: Melissa officinalis (Melisa yağı), Anthemis nobilis (Papatya yağı), Humulus lupulus (Şerbetçi otu yağı), Lavandula angustifolia ( Lavanta yağı), Helianthus annuus (Ayçiçeği yağı).
Melissa officinalis (Melisa yağı)= Oğulotu
0-4 ay: 2 damla ile başlanır, gerekirse gün içinde 2 damla daha verilebilir
4-8 ay: 3 damla ile başlanır, gerekirse gün içinde 3 damla daha verilebilir
8-12 ay: 4 damla ile başlanır, gerekirse gün içinde 4 damla daha verilebilir
1-4 yaş: Yatarken 5 damla, gerekirse 1 saat sonra tekrar 5 damla
4-12 yaş: Yatarken 6 damla, gerekirse 1 saat sonra tekrar 6 damla
Yetişkinler: Yatarken 7 damla, gerekirse 1 saat sonra tekrar 7 damla

24 yorum:

  1. Benzer sorunlar yasiyorum acaba doktorun verdigi hyper flatuben drops hakkindaki fikriniz nedir ? Diger markalar kadar taninmis degil....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ne yazık ki kolik sadece gaz sorunu değil, bebeklerin nörolojik gelişimlerini tamamlamamış olmalarından kaynaklanan bir durum. Bu nedenle tek bir tedavisi yok. Bir çok bitkisel damla var, hyper flatuben drops da bunlardan biri. Rezene, anason.. vs. içeriyor. Bu grupta en sık kullanılan olduğu için zincoyu yazdım, muadillerin tamamını eklemedim. Bitki kaynaklı olduğu için denemenizde bit sakınca yok bence, sonuç alacağınızı umarım. Sevgiler.

      Sil
  2. Sab simplex onerdi dr ama kullnmya bsladgmzdan itibaren dahada huysuzlandi uyumuyo kakasini biz yardimci olursak yapiyo gazinida hic cikaramiyo cok ugrasiyoruz

    YanıtlaSil
  3. zinco ishal ve uyku yapti 22 gunluk oglumda ama aglama krizi gecti hemencik...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba 5 günlük oğlum için kullanabileceğim bi gaz ilacı var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, 5 gün gaz için erken. Başka bir sıkıntı olup olmadığı değerlendirilmeli. Sevgiler

      Sil
  5. Merhaba kolik sancilarini kesebilmek icin fitil vermenin bir sakincasi varmi spasma panalgine aksamlari 1/2 olarak kullansam nasil olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bir sakıncası yok ama önce mutlaka doktorunuzla görüşüp bebeğinizin sıkıntısının gerçekten kolik olup olmadığından emin olmalısınız. Sevgiler

      Sil
    2. 3 defa kriz halinde aglama nobetleriyle acile gittik kolik teshisi koyuldu.birinde parol surup birinde spasma panalgine fitil birinde de lama yapildi.ben bebek icin fitil son care olarak kullanilmali diye duymustum her aksam kullanmam sorun olusturur mu merak ettim.bebegim 52 gunluk

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Oğlum 5 günlükken size yazmıştım gaz için gaz için erken demiştiniz bacaklarını karnına çekme sürekli ıkınma ağlama ve uyumama şikayetlerimiz artarak devam ediyo muayenesinde bi problem yok ama idrar kan gaita tahlili falan yapılmadı büyük oğlumda gazlıydı ve aynı şeyleri gözlemliyorum ama siz de ozaman için erken demiştiniz kafam karıştı ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  8. Oğlum 5 günlükken size yazmıştım gaz için gaz için erken demiştiniz bacaklarını karnına çekme sürekli ıkınma ağlama ve uyumama şikayetlerimiz artarak devam ediyo muayenesinde bi problem yok ama idrar kan gaita tahlili falan yapılmadı büyük oğlumda gazlıydı ve aynı şeyleri gözlemliyorum ama siz de ozaman için erken demiştiniz kafam karıştı ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  9. Merhaba 25 günlük bebeqim bu haftadır akşamları saat 6 gibi basliyo gece on iki bir surekli agliyo ara ara aglayinca karnı sisiyo bacaklarini kasıyor kıpkırmızı oluyo gazını cikartiyorum ama yine de rahatlamiyo zincoya baslamalimiyim sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tarifiniz koliyle uyumlu ama yine de başka bir sorun olup olmadığını doktorunuz kontrol ettikten sonra gerekli olan ilaç varsa başlamanızı öneririm. Sevgiler

      Sil
  10. Benim oglum da kolik rahatsizligi var drmuz nurse alweys önerdi ama ilk baslarda işe yarıyordu artık oda yaramiyor zinco veya başka kullanabileceğim baska ilaç varmi

    YanıtlaSil
  11. Lütfenn yardımcı olun mommys bliss surubu nasıl kullanabilirim

    YanıtlaSil
  12. 1 ay altında yarım ölçek (2,5 ml), 1-6 ay arası bir ölçek, daha büyüklerde 2 ölçek. 4-6 saat aralarla kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba bizim durumumuz da belirtilen şikayetlerle uyumlu.Mommys bliss hakkında bilgi verebilir misiniz? Çok etkili olduğu söyleniyor.Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  14. 32 gunluk bebegim gaz problemi icin zinco kullanmaya başladik ama Zinco nun içinde alkol var yazıyor bebeğim için sakıncası olur mu

    YanıtlaSil
  15. Merhaba oğlum 9aylik ve kolik geçmedi .hyper flatu ben drops ne kadar ve nasıl kullana bilirim.tesekkurler

    YanıtlaSil
  16. 45 gunluk bebegime sab simplex ve nurse harves surubu nasil kullanabilirim

    YanıtlaSil
  17. Merhaba 47 günlük bebeğim aşırı ağlama kriziyle doktora götürdük gece uykusu diye birşey kalmadı sutum azaldı uykusuzluktan dr midesine kadar gaz dolduğunu söyledi metsil yazdı kullanıyordum ama etkisi yok lütfen yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
  18. Benim bebeğim gece gündüz çok sık sık ağlıyor gece gündüz uyku da bile ağlıyor çok aşırı huysuz herşeye ağlıyor sinirleniyor neden acaba 2yasinda ama hep huysuz ağlıyor doğru durst yatmıyor uyumuyor neden acaba hangi ilacı onerirsiniz

    YanıtlaSil