6 Şubat 2013 Çarşamba

Pişik

Dora daha doğmadan damlalarını, ilaçlarını, vitaminlerini, losyonlarını hazırlamıştım ama pişik kremi almak içimden gelmemişti. Ne yazık ki hazırlıksız yakalandım, daha yenidoğan döneminde ilk pişiğimizi yaşadık. Çok fazla süt emdiği için sanırım her bezinde az da olsa kaka oluyor Dora’nın, sık değiştirmeye çalışıyorum, su ve pamukla temizliyorum ama yetmedi, minik poposu kızardı kızımın. Altını kirletince ağlamaya başlaması, değiştirirken canının yanıp çekmeye çalışması içimi parçaladı, çok minik daha. Sebamed’in pişik önleyici kremi vardı onu sürdüm ama işe yaramadı, evde Madecassol vardı, onu da denedim, pek bir sonuç alamadım, babacık bize çinkolu bir krem getirdi, Oksizinc. Neyse ki bir gecede kızarıklığını geçirdi kızımın güzel poposunun, ağlamalarımız da geçti, rahatladık.
Yenidoğanlar çok sık idrar ve kaka yaptığından bezi ıslak kaldığında bu asit ortam son derece hassas olan cildi üzerine, tahriş edici etkiye sahiptir. Cildin yüzeyindeki ince, koruyucu yağ tabakası, bu nem ve dışkı tarafından geçilir ve cilt tahriş olur. Önlemenin en basit yolu cildin temiz ve kuru kalmasını sağlamaktır. Bunun için bezler sık sık değiştirilmeli, temizlik için su kullanılmalı, sonrasında iyice kurulanmalı, hava alması için bir süre açık bırakılmalıdır. Koruyucu kremler kullanılabilir ancak eskilerde kullanılan talk pudrası artık önerilmemektedir. Havada asılı kalan pudra zerreciklerinin solunması ile bebeğin akciğerlerine ulaşıp pnömoniye neden olduğunu gösteren çalışmalar yapılmıştır. Pişik oluştuğunda temizlik ve kuru tutmaya özen gösterilmeli, özellikle çinko içeren kremler kullanılarak cildin iyileşmesi sağlanmalıdır. Kremlere rağmen 3-4 günde iyileşmeyen pişiklerde mantar ya da enfeksiyon ihtimali göz önünde bulundurularak çocuk uzmanının görüşü alınmalıdır.

Pişik kremleri
Sudocrem: Yumuşatıcı özellikler sağlamaya yardımcı olan; hipoalerjenik lanolin
Dokudan sıvı kaybını azaltan; çinko oksit.
İyileştirici özellikleriyle ünlü Peru Balzamının bileşenleri arasında bulunan; Benzil benzoat ve Benzil sinnamat
Lokalize ağrı ve tahrişi hafifletici etkiye sahip bir yerel anestetik olan; Benzil alkol. Ayrıca Benzil alkol dezenfektan/antibakteriyel olarak da etki eder ve bakteri kirleticilerine karşı korumadan sorumludur.
Sudocrem her bez değişiminde uygulanabilir. Unutmayın ki yalnızca ince bir tabaka halinde uygulanmış Sudocrem bile son derece etkili olacaktır. Genel kural, az miktarda kullanmak ve ince bir tabaka halinde uygulamaktır. Sudocrem’i görünmez hale gelerek şeffaf bir tabaka bırakana kadar, küçük dairesel hareketlerle masaj yapın. Eğer bu etkilenen bölgeyi kaplamaya yetmiyorsa, biraz daha uygulayın.
 
Desitin Original %40 Çinko Pişik Kremi 113 gr: % 40 Çinko Oksit (Skin Protectant)
Yardımcı Maddeler: Sarısabır, Barbadensis Yaprak Suyu, Siklomethikone, Dimethikone, Parfüm, Metilparaben, Mikrokristal Balmumu, Mineral Yağ, Propilparaben, Distile Su, Sodyum Borat, Sorbitan Sesquioleate, Vitamin E, Beyaz Vazelin, Beyaz Balmumu
Kirli ve ıslak bezi hemen değiştirin.
Bez bölgesini mümkünse ılık su ve pamuk ile veya dermokozmetik temizleme suları ile temizleyin.
Bez bölgesini kurutun.
Bol olarak bez bölgesine kremi uygulayın, uygulama sayısı ihtiyaç duyulduğu kadar olabilir, genelde günde 2-3 kezdir. Özellikle gece yatmadan evvel uygulanması tavsiye edilir.
Çinko oksit pomad 20 gr: 3g çinko oksit, ve yardımcı madde olarak 17g vazelin içerir.
Çocuk bezi dermatiti ve basit cilt irritasyonları ile cilt kızarıklıklarında günde üç defa, gerekiyorsa daha fazla uygulanır.
Etken Maddeyi İçeren İlaçlar
Çinko oksit (pomad)
Çinkos (pomad)
Dermikolin (pudra)
Drogryl (losyon)
Hemoralgine (pomad)
Kalmosan (losyon)
Materna (film tablet)
Oksitin (krem)
Oksitin (losyon)
Ovadril (losyon)
Oxıd de zınc (pomad)
Popiş (krem)
Tanol (losyon)
 
Travocort krem: İzokonazol nitrat 1 %, Diflukortolon valerat 0.1 %
Etken Maddeyi İçeren İlaçlar
Travazol (deri kremi)
Travocort (krem)
Travogen (krem)
 
Dermo-trosyd krem: Tiokonazol 10 mg/g
 
Hametan pomad: Hamamelis Virginiana distilatı 25 % 50 g, 30 g'lık tüplerde.
 
Madecassol merhem: Asiatikosit (Centella asiatica ekstresi) 40 mg/g 40 g'lık alüminyum tüplerde.
 

1 yorum:

  1. Kızım pişik oldu bir çok krem kullandım ama geçmedi en sonunda sizin bloğunuzu okumak aklıma geldi.
    Çinkosu krem aldık kızarıklık tek sürmede azalmıştı
    Çok teşekkür ederim Sinem hanım sayenizde bebeğim altını değişirken ağlamadı

    YanıtlaSil