15 Haziran 2013 Cumartesi

BPA

Son zamanlarda kafama takılan konulardan biri de çevremizdeki kimyasallar. Modern hayatın sağlığımıza verdiği zararlar artık daha net ortaya çıkıyor. Çocuk sahibi olduktan sonra daha fazla düşünmeye ve dikkat etmeye başladım. Dora ilk aydan sonra mama yediği için su kullanmaya çok erken başladık, pet şişeler, plastik damacanalar her zaman kafamı karıştırmıştı. Dora’nın mamalarını cam şişede aldığımız su ile hazırlıyoruz, kendimiz için de BPA içermeyen damacana kullanan su firmasını tercih etmeye başladık. Dora’nın tüm biberon, emzik gibi plastik eşyaları zaten BPA içermeyen malzemeden üretilmiş. Şimdi içim biraz daha rahat ama o kadar çok şey var ki, günlük hayatımızda değiştirmemiz gereken. En azından kızım için daha dikkatli olmam gerekiyor.
BPA, Bisfenol A’nın kısaltması olup, günümüzde özellikle plastik, naylon, polyester ve PVC gibi maddelerin üretilmesinde etkin rol oynamaktadır. Polikarbon plastiklerde, konserve kutuları ve meyve suyu kutuları gibi gıda ambalajlarının iç kısmında kaplama malzemesi olarak da kullanır. Kullanıldığı plastik geri dönüşümlü plastiktir. BPA temas ettiği gıdaya geçer ve bu geçme işi sıcaklık ile artar.
BPA’nın en tehlikeli kullanım alanlarından biri biberonlar ve alıştırma bardaklarıdır. Eğer bebeğin sütünü biberonda ısıtılıyorsa bu madde kolaylıkla süte geçer. BPA günlük hayatta daha çok su şişelerinde, saklama kaplarında, damacanalarda, bardaklarda karşımıza çıkar.
Su içtiğimiz pet şişelerin tekrar kullanmaması ve çizilmiş olanlarını atılması önemli. Saklama kaplarında ise mikrodalgada kullanılanlar tercih edilmeli. Yine de mikrodalgada plastik ürünleri kullanmak doğru değil. Streç plastikler de ısıtma esnasında kullanılmamalı ve gıdaya değmemelidir. Özellikle bu plastik kapların bulaşık makinesinde yüksek ısı ile yıkanmaları ile birlikte içeriğindeki kimyasal maddeler dışa daha hızlı çıkabiliyor ve yiyeceklere daha hızlı bulaşıyor.
BPA’dan korunmak için mutfakta cam her zaman en güvenli bir alternatiftir. Oyuncaklar konusunda ise kurşunsuz boya ile tahtadan üretilmiş doğal ürünler tercih edilmeli. Ayrıca plastik eşyalarda “BPA yoktur” ibareli ürünler seçilmeli.

BPA’nın Sağlığa Zararları
BPA’ya maruz kalmış anne karnındaki ceninlerde, yeni doğmuş bebeklerde ve çocuklarda büyüme ve davranış bozuklukları ortaya çıkıyor.
Polikarbonat plastik şişe ve ambalajlardan tüketilen su ve gıda maddeleriyle birlikte vücuda giren BPA maddesi prostat, beyin gelişimi, kalp hastalıkları, karaciğerde enzim bozuklukları ve diyabet hastalıklarına sebep oluyor.
Polikarbonat bebek biberonlarla beslenen çocuklar erken cinsel olgunlaşmaya maruz kalıyor.
BPA maddesi vücutta östrojen hormonunu taklit ediyor ve kadınlık hormonuna dönüştüğü için sperm üretiminde ciddi bir düşüse sebep oluyor.
Erişkinlerde göğüs ve prostat kanseri riski oluşturuyor.
Obeziteye, astıma neden olduğu saptanmış ve tiroid foksiyonlarını azalttığı belirlenmiştir.

Hangi ürünler BPA içerir?
Sert şeffaf plastiklerden yapılmış eşyalar, genelde ürün tabanında No 7 olarak işaretlenmiş, genelde BPA içerir
Her tür 3 veya 6 ile numaralandırılmış plastiklerden yapılmış eşyalar
No 3 (PVC) ve No 6 (polistiren)’nın ayrıca zararlı kimyevi maddeleri geçirdikleri bilinir
BPA ile astarlanmış konserve kutu ve kapları
Plastik oyuncaklar

Kaynaklar:
http://www.cocuklahayat.com/2009/03/evimizdeki-zehir-bpa/http://www.gidaraporu.com/plastik-kaplar-risk-tasiyor_g.htm
http://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/2009-releases/bpa-chemical-plastics-leach-polycarbonate-drinking-bottles-humans.html
http://www.healthobservatory.org/library.cfm?RefID=77083
http://www.environmentcalifornia.org/reports/environmental-health/environmental-health-reports/toxic-baby-bottles
http://www.ehponline.org/members/2005/7713/7713.html
http://www.foodproductiondaily.com/news/ng.asp?n=60333-common-plastics-packaging
http://www.ourstolenfuture.org/newscience/oncompounds/bisphenola/2003/2003-0401huntetal.htm
http://www.endo.endojournals.org/cgi/content/abstract/en.2005-0340v1
http://www.wikipedia.org/wiki/Bisphenol_A
http://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/2009-releases/bpa-chemical-plastics-leach-polycarbonate-drinking-bottles-humans.html
http://www.kimyamuhendisi.com/content/view/246/1
http://www.ehponline.org/docs/2009/0900604/abstract.html
http://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/2009-releases/bpa-chemical-plastics-leach-polycarbonate-drinking-bottles-humans.html
http://www.pagev.org.tr/contents.asp?a=341&b=11
http://www.ehponline.org/members/2009/0900604/0900604.pdf.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bisphenol A

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder