Aslında zorunluluk değil, hatta “doğal ebeveynlik” akımında varlığı bile tartışılır ancak günümüzde hemen kullanılmasa da yapılan bir hazırlık; bebek odası… Ben ilk haftalarda anne yanında kalmasını desteklesem de en geç 6. ayında bebeğin ayrı bir odada uyuması gerektiğini düşünüyorum, her zaman da böyle uygulamayı planladım. Şartlar uygunsa bir tercih meselesi tabi, olması zorunluluk değil… Eğer evde bebek için ayrılabilecek bir oda varsa kolay, yoksa şartları zorlamak gerekebiliyor. Bizim daha önce yaşadığımız evlerde, Silifke hariç, böyle bir odamız olmadı, kendimize giysi odası, çalışma odası, yemek odası yaptık ama bebek için bir oda ayırmadık hiç birinde… Yeni evimizi hazırlarken bebek planlarımız başladığı için bir odayı boş bırakmıştık. Neyse ki çok uzun süre beklememiz gerekmedi, hatta o da bizimle birlikte geldi yeni evimize. Bizim gibi oda önceden planlanmışsa sadece eşyaları seçmek gerekiyor. O da eğlenceli bölüm zaten…
Bebek odalarının ideal olarak 12-15 metrekare genişliğinde olması gerekiyor, en az bir penceresi bulunması önemli ayrıca. Aydınlık, güneş alan iyi havalanan bir oda tercih sebebi elbette. Duvar boyası için bebek odaları için hazırlanmış, su bazlı, kokusuz, toksik olmayan boyalar tercih edilmeli, pastel renkler doğru bir seçim olabilir. Zemin için ideal materyal ahşap, yani laminant parke; halı kaplama alerjik bebekler için sıkıntı yaratabileceği için uygun değil. Işık yeterli düzeyde, sarı ya da beyaz renkli olmalı, ayar düğmesi tercih sebebi, gece lambası kullanılabilir.
Mobilyaların ağaçtan yapılması sağlıklı bir tercih ancak boyanın su bazlı ve toksik olmaması şart. Bu şartları taşıyan mobilya üreten birkaç firma var, modeller daha sade fiyatları diğerlerine göre daha yüksek ama öncelikli tercih sebebi olduğundan biz o çok gösterişli, taşlı, süslü modellerden hep uzak durduk, ağaçtan üretilmiş, sade, beyaz bir takım tercih ettik. Mobilyaların kullanılacağı süre göz önünde bulundurularak model seçilmeli, sivri çıkıntıları olmamalı. Karyola, dolap, şifonyer, komidin, sandık, raflar arasından ihtiyaca göre tercih yapılabilir. Sepet, beşik ya da portbebe 3 aydan sonra kullanılamayacağı için çok gerekli değil. Eğer anne yanında kalması tercih edilecekse park yataklar bu dönem için daha avantajlı, hem daha uzun süre kullanılabiliyor, hem de taşınabiliyor. Sallanabilme, müzik ya da oyun parkı olarak kullanılabilme gibi ek özelliklere de sahipler.
Odanın bence en önemli mobilyası bebek karyolası. 70x130cm ölçülerinde beşik ya da 80x180cm ölçülerinde, üzerindeki şifonyer kaldırılarak daha sonra genç yatağına dönüşebilen modeller mevcut. Ben standart beşiği tercih ettim çünkü genç yatağına dönüşebilenlerin boyu uzamasına rağmen genişlik artmadığı için yeterince konforlu olmuyor ayrıca bu modellerde yatağın altında bulunan çekmeceler nedeniyle yatak tabanın çocuk büyüdükçe aşağıya indirme şansı bulunmadığından parmaklık yüksekliği yeterli gelmeyip düşmeye neden olabiliyor. Bana parmaklıkların istendiğinde alçaltılabildiği ve yatak tabanının iki kademede aşağı indirilebildiği modeller uygun geldi. Parmaklık asansörünün çift taraflı emniyetli olması ve çocuğun parmağını sıkıştırmasına izin vermeyecek şekilde tasarlanmış olması da güvenlik açından önemli. Parmaklıklar arasındaki boşluklar 2,5-6cm arasında olması da bebeğin kolu ve ya bacağının sıkışmaması ve dışarı sarkmaması için olabilecek ideal ölçüler. Bebek yatağı orta sert, ortopedik özellikte ve 18cm’den yüksek olmamalı. Lastikli çarşaflar tercih edilebilir, hem daha kullanışlı hem de gergin duracağı için oluşabilecek ufak bir katlantının bile henüz dönemeyen bebeğin rahatsız etmesi engellenmiş olur. Yatağın temiz kalması için çarşafın altına yatak koruyucu kullanmak gerekli olabilir. İlk bir yılda yastık kullanılmamalı, ayrıca beşiğin içinde hava dolaşımını engelleyecek örtüler, oyuncaklar bulunmamalıdır. Karyolaya monte edilebilen renkli, ışıklı dönenceler bebeğin dikkatini çekebilir. Kalın yorganlar yerine delikli battaniyeler tercih edilmeli, bebekler örtüleri başlarına çekebilir, bu durumda nefes alması engellenmemiş olur, ayrıca aynı nedenle bebek yatağın içine ayakları karyolanın ucuna temas edecek şekilde yatırılmalıdır.
Dolap alırken güvenlik açısından parmaklarının kapaklarına sıkışmayacağı şeklide tasarlanmış, içine girerse hava alabileceği, camlı bölmeleri varsa kırılmaz cam kullanılan yeterli büyüklükte modeller tercih edilebilir. Şifonyer ilk aylarda alt değiştirme yatağı ile kullanılabilir, çekmeceleri de küçük eşyaları için oldukça kullanışlı olacaktır. Küçükken oyuncak dolabı daha sonra kitaplık olarak kullanılabilecek raflı bir dolapta oldukça yararlı bir tercih, ben özellikle istedim, şimdiden kitaplarını koyacak yere ihtiyacım var aslında. Oyuncakları düzenlemek için bir sepet ya da sandık da kullanılabilir. Odanın büyüklüğü uygunsa anneye emzirme için bir koltuk oldukça işe yarayacaktır, ben çok konforlu bir sallanan sandalye seçtim, önümüzdeki bir yılın büyük bölümünü üzerinde geçireceğimi düşünüyorum.
Kolay temizlenebilen, hafif halı ve perdeler tercih edilebilir. Ben perde sevmediğim için ahşap jaluzi aldım, şık görünüyor ve ışığı ayarlayabilmek açısından oldukça kullanışlı ayrıca temizlemesi kolay ve alerji riskini engelliyor, sarkan iplerin risk yaratmaması için jaluzi ipi toplayan bir aparat kullanmayı planlıyorum.
Mobilyalar dışında odada termometre ve saat olması gerekli, nem ölçen bir cihaz da faydalı olabilir. Ben müziğin önemli olduğunu düşündüğüm için bir de CD ve MP3 çalar aldım odasına, kızımın klasik müzik dinlemeye devam etmesini planlıyorum.
Mobilyaların seçimi önceden hazırlık yapıldığında birkaç günlük bir süreç ama teslim edilmesi bir aya yakın bir zaman gerektirdiğinden ve dolaplar gelmeden alınan diğer eşyaların kapladığı alanın artması evde sıkıntı yaratmaya başladığından zamanlamanın iyi yapılması oldukça önemli. Bizim mobilyalarımız bu hafta geldi, önce derinlemesine bir temizlik yaptıktan sonra annemle aylardır aldığımız giysilerin yıkanma, ütülenme ve yerleşme süreci başladı. O minik şirin şeyleri çığlıklar atarak düzenliyoruz, yorucu ama çok zevkli. Ayhan da akşam gelince önce kızımın odasına gidiyor, yerine asılan giysileri sevip okşuyor, kendimize küçük mutluluklar yaratıyoruz…
merhabalar yazınızı okurken birşey dikkatimizi çekti.bebek yatağının 18cm den yüksek olmaması. yüksek olursa ne gibi sakıncası olur ??
YanıtlaSilteşekkürler
Bebek aşağı düşerse zarar görmesin diye
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilMobilyaları hangi mağazadan aldınız acaba?
Merhaba, Stylewood isimli bir mağaza, Masko'da, bebek dergilerinde reklamlarını görebilirsiniz. Sevgiler.
Silcanım önerilerin harika bizlere çok yardımcı oldun, teşekkürler.
YanıtlaSil