11 Nisan 2013 Perşembe

Sakınılan göz...

Bir atasözünü deneyimledik. Her şeyden sakındığımız, mikrop kapmasın diye çok uğraştığımız göz konjonktivit oldu. Oldukça sinir bozucu bir durum. Bir süredir tüm ailede soğuk algınlığı semptomları vardı. Dora’yı korumak için ona temas eden maske taktı, ben bile maskeyle emzirdim. Bir de uzun sürdü. Tam bulaştırmadan iyileştik derken bir sabah benim sağ gözüm kızardı, batma da olunca lensle ilgili bir sıkıntı olduğunu düşünüp değiştirdim. Akşama doğru kızarıklık arttı, bir de üstüne Dora’nın gözü de çapaklanmaya başlayınca acı gerçekle yüzleştim. Dora ilk enfeksiyonunu yaşıyordu, hem de o güzel gözlerinde...

İkimize de antibiyotikli damla başladım, Dora’ya Genta yetti, hafif kızardı, ilerlemeden geçti. Ben de birkaç gün gözlükle yaşayınca benimki de düzeldi. Enfeksiyon almasın diye içme sularıyla yıkadığım kızımda konjonktiviti çok erken deneyimlemiş oldum. Soğuk algınlığı belirtileri de Dora’da hafiften oldu, burnu tıkandı, hafif öksürdü. Neyse ki onları da burnuna serum fizyolojik damlatıp aspire ederek hallettim. Artık yaz gelsin istiyorum biran önce, Dora daha çok küçük ve hasta olmasına dayanamıyorum. O öksürdükten sonra korkup kendini toparlamaya çalışması çok şirin ama bir o kadar da iç parçalayıcı. Sürekli bu durumun içindeydim ama şimdi çok daha zor geliyor, hiçbir bebek hasta olmasın istiyorum…

Konjonktivit

Konjonktivita gözün beyaz kısmı olan sklerayı ince zar gibi bir tabaka ile kaplar. Bu tabaka, göz yüzeyini nemlendirmeye yarayan maddeler salgılar. Konjonktivit konjonktivita tabakasının iltihaplanması sonucu oluşur. Bu iltihaplanma sonucunda konjonktivita tabakasının içinde bulunan ince damarlar belirginleşir ve göz kızarır. Gözde meydana gelen kızarıklıkların en belirgin sebebi konjonktivit olarak bilinmektedir. Üç çeşit konjonktivit bulunmaktadır:

Alerjik konjonktivit havadaki alerjiye neden olan maddelere göz tarafından verilen tepkidir. Tekrarlayıcı bir durum olan ve her iki gözü de etkileyen alerjik konjonktivitin potansiyel allerjenleri polen, hayvan tüyü, toz ve küftür. Hastalığın en önemli belirtisi kaşıntıdır. Diğer klinik bulgular konjonktival enjeksiyon ve ödem, yanma, sekresyon ve kemozistir. Hastalık genellikle geçicidir. Konjonktivit; polenlerden kaynaklanıyor ise mevsimlik, hayvan tüyü, küf ve ya tozdan kaynaklanıyor ise sürekli olabilir. Allerjik durumun ciddiyeti allerjenlere maruz kalma süresi ve derecesiyle orantılıdır. Böylelikle ilk tedavi, allerjeni tespit edip, yok etmeye yöneliktir. Sonra hastalığın durumuna göre günde birkaç kez soğuk kompres ve damla uygulanır.

Bakteriyel Konjonktivit gözü koruyan zarın bakteriler nedeniyle iltihaplanmasıdır. Hastalık sadece tek bir gözü etkileyebileceği gibi iki gözü birden de etkileyebilmektedir. Bakteriyel Konjonktivit genellikle soğuk algınlığı ile alakalı olan bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Enfeksiyon, her yaştaki çocuklarda, hatta yeni doğanlarda bile görülebilir; ayrıca yetişkinlerde de rastlanabileceği gibi genellikle çocuklar arasında yaygındır. Bakteriyel konjonktivit çoğunlukla kalın, sarımsı yeşil renkte bir akıntıya sebep olur ve bir solunum yolu enfeksiyonu ya da boğaz ağrısıyla bağlantılı olabilir. Diğer bulgular belirgin bir şekilde göz kapağının şişmesi, duyarlılık, belirgin konjonktival hiperemi, ağrıdır. Durum ilerleyip korneayı etkileyebilir. Bakteriyel Konjonktivit rahatsızlığı bulunan çocuklar hastalığı bulaştırma riskine karşılık öncelikle kalabalık ortamlarda bulunmamasına ve diğer çocuklar ile yakın temastan uzak durmasına dikkat edilmelidir. Tedavi, sıcak, nemli kompresli lokal hijyen, sık el yıkaması ve geniş spektrumlu antibiyotik damlaları içerir.

Viral Konjonktivit genellikle adenovirüslerden kaynaklanan bir enfeksiyon olup tek gözde başlar; ancak her iki gözü de etkiler. Hastalık, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığı dönemlerde artış gösterir. Adenovirüse bağlı olan konjonktivit bulaşıcıdır ve dolayısıyla kalabalık ortamlar risk altındadır. Klinik bulguların ciddiyeti değişkendir ancak çoğu zaman hafiftir. Hastalığın belirtileri; yanma, kaşınma, konjonktival enjensiyon, kapak ödemi, seröz yaşarma şeklinde ortaya çıkar. Soğuk kompresler ve hijyen hastalığın tedavisi için gereklidir. Göz damlaları ve pomatlar da hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Hastalığın belirtileri birkaç hafta boyunca sürebilir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder