9 Mayıs 2013 Perşembe

Yer çekimi

Polikliniğe “bebeğim düştü” diye gelen annelere içten içe kızardım yeterince dikkat etmedikleri için. Başıma geldi, Dora daha küçücük bir bebekken, 4 aylıkken koltuktan düştü. Annemin evinde, zaten kazalar genelde başka evlerde olur, uyutup koltuğa yatırdıktan sonra kötü bir çığlıkla odaya girdiğimizde Dora’yı yerde yüzüstü yatarken bulduk. Koltuğun yönüne dik bir şekilde uzanıyordu. İlk başta anlayamadım ama sanırım ayaklarıyla kendini ittirip önce başını sarkıttı sonra da ayaklarını kaldırıp takla attı. Çünkü henüz dönemiyor bile…

Yaşadığımız tam bir kabustu. Ağlaması uzun sürmedi, alnında hafif bir kızarıklık vardı, kısa sürede geçti, başka bir sıkıntısı yoktu. İki saat uyutmadık, tepkileri normaldi, sonra 24 saat boyunca aralıksız gözlemledik, O unuttu ama benim unutmama imkan yok. Düştüğü yükseklik 40 cm kadar, yer parke ve üzerinde halı var, çok riskli değil ama dört aylık bir bebeğin o şekilde düşmesi çok üzücü. Öğrendim ki bebeklerin düşmesi için dönmeye başlamaları gerekmiyor. Çok hızlı büyüyorlar ve onlara adapte olmak gerçekten zor. Artık daha sık kontrol ediyoruz, karyolasının seviyesini de alçalttık. Evi Dora’ya uygun şekilde düzenlemek için yazı bekliyordum ama biran önce başlamak gerekiyor sanırım…

Bebeklerde yüksekten düşme

Bebeklerde yataktan ya da yüksek bir yerden düşme olasılığı, hareketlenmeye ve dönmeye başladıkları zaman artış gösterir. Özellikle ilk düşüşler, bebeğin ilk dönmesini gerçekleştirdiği ve henüz ebeveynleri tarafından dönebildiğinin bilinmediği evrede gerçekleşebilir. Genellikle rastlanan, bebeğin ebeveynlerin yatağının ortasına konulmasına rağmen, bir şekilde kendini kaydırarak zemine düşmesidir. Bu durumda bebeğin düştüğü mesafe önemlidir. Düşülen mesafe 60 santimin üzerinde olduğu zaman, bebeğin zarar görme ihtimali daha yüksektir. Düştükleri mesafe 60 santimin altında ise, önemli olan, bebeğin ağlayıp ağlamadığıdır. Bu durumda bebeğin ağlaması ve kusması normaldir. Çünkü bebekler ağlamanın şiddetinden dolayı da kusabilirler. Bu nedenle bebeğin kusması, mutlaka bir kafa travması geçirdiği anlamına gelmez. Eğer bebeği kucakladıktan sonra ağlaması kesiliyorsa, bu ağlama normal kabul edilmelidir.

Bebek düştükten sonra yapılacak ilk muayene için doktor olmak gerekmez. Öncelikle bebeğin üzerindeki giysiler çıkartılır. Eğer neresinin üzerine düştüğü görülmüşse, orada yoğunlaşarak muayene edilir. Yok, eğer görülmemişse, kafasından başlayarak kolları, köprücük kemikleri, vücudun diğer yerleri ve bacaklarına parmaklarla dokunarak, elleyerek noktasal bir hassasiyet olup olmadığı kontrol edilir. İlk muayenede bir şey görülmeyebilir. Ancak daha sonra, özellikle de kafa vuruşlarında darbe alan bölge morarmaya başlar. Bu bölgeye soğuk kompres uygulamak, deri altı kanamasını durdurur ve morluğun ilerlemesini frenler. Eğer bebeğin genel halinde uykuya eğilim, kolunu bacağını oynatmama, herhangi bir yerinde güçsüzlük, dalgınlık gibi durumlar görülüyorsa, mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

3 yorum:

  1. Çok çok geçmiş olsun. Maalesef oluyor..
    Kafaya alınan darbelerde zekanın düştüğü doğru mu?
    Pınar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zekayı oluşturan o kadar çok etken var ki. Basit travmaların bunların içinde olduğunu gösteren bir kanıt bulunmamaktadır. Ama elbette bu önemsemememiz için sebep olamaz.

      Sil