21 Ağustos 2013 Çarşamba

Yollarda...

Tatillerimizi bitirip döndük. Güzeldi, eğlenceli ve dinlendiriciydi, her tatil gibi… Dora’nın da hoşuna gitti, çok daha mutlu ve sosyal bir bebek olarak döndü. Çok daha fazla ses çıkarmaya, gülmeye başladı. Artık desteksiz de oturabiliyor. Tatil ona da yaradı.


 
Bodrum’a da, Akçay’a da kendi arabamızla gittik. Dora’nın düzenini bozmamak için günlük kullandığı her şeyi yanımızda götürdüğümüz için başka şansımız olamazdı zaten. Park yatak, bebek arabası, sterilizatör, c yastık, örtü, oyuncak, biberon, giysi, kitap, alt bezi… derken bizim arabaya bile zor sığdık.

Dora’yla araba yolculuğundan çok fazla çekinmiyordum aslında. Genelde arabada sorun çıkaran bir bebek değildi ama son aylarda özellikle trafikte huysuzlanmaya başlamıştı. Büyüdükçe değişmesinden korkmuştum. Hastaneden çıktığımızda ilk arabaya bindiği andan itibaren kızımı arabada koltuğundan hiç kaldırmadım, evden çıkarken koltuğa oturttum, sonra bebek arabasına, oradan arabaya… Alışmadığı için koltuktan kalmayı hiç istemedi. Dışarda restoranda, kafede dahi hiç çıkarmadım koltuğundan, arabasıyla yanımızda oturdu her zaman. Bu duruma güveniyordum, güvendiğim gibi de oldu. Uzun saatler boyunca yolculuk ettiğimiz halde bir sıkıntısı olmadıkça huysuzlanmadı. İki saatte bir, kısa süreli de olsa mola verdik. Karnını doyurdum, altını değiştirdim, kısa süre kucağıma alarak yürüdüm, hava almasını, eklemlerini hareket ettirmesini sağladım. Sıkıntısı olmadığı zaman da genelde uyudu, uyanınca oyuncaklar, kitaplar dikkatini çekmeye yeterli oldu. Bu günler düşünerek araba koltuğuna alıştırdığım için çok iyi bir şey yaptığımdan emin olarak rahat yolculuklar geçirdik.

Artık büyüyor, açık havada zaman geçirmeye çok alıştı. Onunla olmak da çok eğlenceli hale geldi. Ama yaz bitiyor, bakalım havalar serinleyince nasıl evde tutabileceğiz. Aslında ben de çalışmaya başlayacağım için bunu anneannenin düşünmesi gerekecek. Tek bildiğim kışın bu günleri çok arayacağım.

Bebekle yolculuk
Yola Çıkmadan Önce
İhtiyaç duyabilecek her şeyin bir listesini yapıp bu listeye sadık kalınmalı.

Yemek ve yatma zamanı için saat belirleyip, bebeği hep aynı saatte yedirip uyutmaya gayret edilmeli.

Bebeğin kendisini daha güvende hissedebilmesi ve yabancılık çekmemesi için, sevdiği bir battaniyeyi veya oyuncağı yanında olmalı.

Bir tane seyahat yatağı ya da oyun parkı satın alıp, tatile gitmeden önce bebeğin buna alışmasını sağlanmalı.

Kalınacak otelde bebek bakım ve ya oyun odası hizmetleri olup olmadığını öğrenilmeli.

İçinde derece, bandaj, bebeğin kullandığı ilaçlar ve bebeğin doktorunun numarası olan bir ilk yardım çantası alınmalı.

Rahat giysiler ve yedekleri yanında olmalı. Ev ortamında giyilen kıyafetlerin giyilmesi çocukların huzursuz olmalarını önler.

Uzun yolculuklarda en sevdikleri birkaç oyuncak, boyama kitapları ve kalemleri, masal kitapları iyi zaman geçirmelerini sağlar.

Uçakta ve/veya otobüste verilen yiyecek ve içecekler yerine  bebeğe uygun ona özel yiyecek ve içeceklerini tercih edilmeli. 

Biberonla beslenen bebekler için kısa süreli yolculuklarda (1 – 1,5 saat süren) en az 2, uzun süreli yolculuklarda da 3 temiz biberon bulundurulmalı.

Yeterince alt bezi ve ıslak mendil de unutulmaması gereken diğer ihtiyaçlardır.

Bebekle Uçak Yolculuğu
Uçakla seyahat en konforlu yolculuk şekillerinden biri olması dolayısıyla, giderek daha fazla ebeveyn tarafından tercih ediliyor. Uçuş konforu ve risklerin en aza indirilebilmesi için sağlıklı bir bebeğin ilk ayını doldurduktan sonra uçması öneriliyor. Bebekle uçak yolculuğu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

Uçarken en önemli sorun kulaklarda görülür. Özellikle kalkış ve iniş sırasında kabin içi basıncında olan değişikliklerden dolayı bebekler kulaklarında hissettikleri dolgunluk hissi ve ağrı nedeniyle, şiddetli bir şekilde ağlayabilirler. Bunu engellemek için yolculuk öncesinde bebeğin doktoruna da danışılarak, genellikle soğuk algınlığı için kullanılan bir ağrı kesici şurubun verilmesi uygun olabilir. Bu sayede orta kulağın havalanmasını sağlayan östaki borusunun daha kolay açılması sağlanarak dolgunluk hissinin gelişmesi önlenebilir.

Kulağı rahatlatacak başka bir önlem de yutkunmayı sağlamaktır. Bebekler de emerek yutkundukları için kalkış sırasında emzirilmeleri kulak ağrısı duymalarını engelleyebilir. Daha büyük çocuklara da sevdikleri içecekler içirilmesi ya da çiklet çiğnetilmesi de aynı etkiyi yapabilir.

Uçak yolculuklarında vücut susuz kalma sorunuyla da karşılaşabilir. Bunun en önemli sebebi; uzun uçak yolculuklarında sürekli olarak huzursuz olan çocukların, uçakta verilen yiyecek ve içecekleri reddetmesidir. Bebeklerin sık sık emzirilmeleri (yarım saatte bir), büyük çocukların da her zaman severek içtikleri içeceklerin yanlarında bulundurulması bu durumu önlemeye yardımcı olur.

Çocuklar, kapalı ve hareket alanının kısıtlı olduğu ortamlarda kısa sürede huzursuz olurlar. Uçağın en önünde oturarak ve kabine en son girip, en erken çıkarak, kabinde kalış süresini azaltılabilir.

Kabine sadece uçuş sırasında gerekecek çantaların alınması ve diğer tüm çantaların bagaja verilmesi havaalanı ve kabindeki hareket yeteneğinizi arttırır.

Bazı uçak modellerinde iki erişkin koltuğu arasında küçük çocuklar için özel koltuklar bulur. 2 yaşını geçmiş olan çocukların bu koltuklarda oturması önerilir. 2 yaşın altındaki bebekleri kısa mesafeli uçuşlarda kucakta taşıması mümkün, ancak mutlaka kabin ekibinden bebekler için özel kemerler istenmeli.

Birçok uçakta da acil çıkış kapılarının hizasındaki koltuk aralıkları çok geniştir. 5 yaşından büyük çocukla seyahat ederken bu koltukları seçmek rahatlık sağlayabilir

Uçuş saatinin çocuğun günlük uyku saatlerine denk gelmesi yolculuğun daha kolay geçmesini sağlar.

Aktif enfeksiyonu olan çocukların hem kendileri için hem de diğer yolculara da enfeksiyonu bulaştırmalarını engellemek için, çok zorunlu olmadıkça iyileşene kadar uçmamaları gerekir. Özellikle bir kulak enfeksiyonu varsa kabin içi basınç değişiklikleri çok şiddetli kulak ağrılarına yol açabiliyor. Sinüziti olan çocuklarda da aynı şekilde şiddetli baş ağrıları oluşabilir. İshali olan çocukların uzun süren uçak yolculuklarında aşırı sıvı kaybedebileceği için ishal düzelene kadar uçmaları önerilmemektedir. Kronik kalp ve akciğer hastalığı olan çocukların da uçuş öncesi doktor kontrolünden geçmelerinde yarar vardır.

Bebekle Araba Yolculuğu
Ailecek arabayla seyahat etmek, uzun vakit alsa da, aile bireylerine özel olması, istenilen zamanda mola verilebilmesi ve aile fertlerini yakınlaştırması dolayısıyla tercih edilen bir seyahat şeklidir. Eğer tatile arabayla çıkılacaksa, önerileri dikkate almanızda fayda var:

Bebeği kucakta ya da koltukta oturtmak yerine, mutlaka bebekler için yapılmış araba koltuğunda oturtulmalı.

Eğer bebek huysuzluk yaparsa, araba durdurulmalı. Araba hareket halindeyken asla koltuktan çıkarıp kucağa alınmamalı. Hem tehlikeli olur, hem de bebek buna alışıp, huzursuzluk çıkartabilir.

Oynaması için çok sayıda oyuncak alınmalı. Oyuncakların hepsini bir anda eline vermek yerine, sıkıldıkça birer birer vermek dikkatini çekecektir. Bu, yolculuğu onun için daha ilginç hale getirir.

Arabada sert, ağır ve sivri eşyalar varsa, bunlar ortadan kaldırılmalı. Böylece ani fren yapmak gerekirse, bunların etrafa saçılıp bebeğe zarar verilmesi önlenebilir.

Acele etmeden, sık duraklayarak yola devam edilmeli. Mesela her iki saatte bir durup, etrafa bakınmak, vücudunu esnetip, gerekiyorsa bebeğin bezini değiştirmek uygun olabilir.

Mümkün oldukça değişmeli olarak araba kullanılmalı ve bebeği eğlendirme görevini de sırayla üstlenilmeli.

Bebeğe özel atıştırmalıklar, bebeğin sevdiği yiyeceklerden yolculuk esnasında çantada bulundurulmalı.

Bebek Güvenlik Koltuğunu Seçerken
Araba için bebek güvenlik koltuğu seçmek bebeğin emniyeti için çok önemlidir. Bu alışverişi yaparken, en doğru ürünü seçmek ve doğru şekilde arabaya monte edildiğinden emin olmak için:

Araba koltuğu bebeğe uygun büyüklükte seçilmeli. Koltuğun çok büyük olması ve bebeğin düzgün yerleştirilmemesi halinde, baş öne düşerek nefes almayı engelleyebilir. Rahat nefes alabilmesi için bebeğin 45 derecelik bir açıyla, koltuğa uzanmış olması gerekir.

Seçilen araba koltuğunun aracın arka koltuğuna güvenli bir şekilde uyduğundan emin olunmalı. Satın alırken birden fazla modeli denemek için faydalı olacaktır.

Bebek taşıyıcılarının bir kısmı kolaylıkla bebek araba koltuklarıyla karıştırılabilir. Bu yüzden etiketini iyice okuyup ve emniyet standartlarına uygun olup olmadığını kontrol edilmeli.

Hem aracınızın kullanım kılavuzu hem de araba koltuğunun talimatlar el kitabı dikkatlice okunmalı. Çocuk emniyet koltuğunu düzgün bir şekilde yerleştirebilmek için, koltuğun aracın koltuğunun arkasına sıkıca yerleştirilmiş olduğuna emin olunmalı. Koltuk düzgün bir şekilde yerleştirildiğinde, koltuğun hareket etmemesi gerekir.

Hava yastıkları arabanın önünde oturanları korumakta işe yarayabilir. Ancak arkaya dönük bakan bebek koltuklarıyla birlikte kullanıldığında güvenli değildir. Ufak bir çarpışma, hava yastığının çocuğu yaralayabilecek hatta öldürebilecek bir güçle şişmesine sebep olabilir.

13 yaşına gelene dek çocuklar ön yolcu koltuğuna oturtulmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder