10 Kasım 2012 Cumartesi

Ruhumuzun gıdası

Müzikle ilişkim dinleyici olmanın ötesine geçemedi ne yazık ki. Lise yıllarında bile müzik dersinden geçmek benim için zordu. Öyle çok da gelişmiş bir müzik kültürüm yok, kulağım yok. Ama kitap okurken klasik müzik dinlemeyi hep sevmişimdir, üniversite sınavına hazırlanırken dinlediğim klasik müzik CD’lerim annemlerde duruyor hala. Kocam bu konuda benden çok daha iyi tabi.

Bebeklerin anne karnındaki gelişimi üzerine müziğin, özellikle klasik müziğin, etkisi daha önce de dikkatimi çekiyordu. Bir de Ege Deniz gibi bir örnek var önümde, annesi hamileliği boyunca sürekli klasik müzik dinledi ve doğduktan sonra çok erken dönemde müziğe tepki vermeye başladı, hatta konuşmaya başlamadan Pavarotti’yi taklit etmeye başladı. Bu dönmede sınava hazırlandığım ve bol bol boş vaktim olduğu için zamanımın büyük çoğunluğu okuyarak geçiyor. Bebekler için özel olarak hazırlanmış birçok klasik müzik albümü var, prensesin amcası bize bir tane aldı, birkaç haftadır onu dinliyoruz kızımla. 22. haftadan sonra artık bebeğim de duymaya başladı, şu anda benim ve babasının seslerini ayırt edebiliyor olmalı. Yüksek sesle konuştuğumuzda hareketlerinde artış oluyor, müziği açtığımda ise sakinleşiyor, çok eğlenceli şimdilik. Daha farklı etkilerini belki de doğduktan sonra gözlemleyebiliriz, biz elimizden geleni yapalım da…


Bebeğin gelişiminde klasik müzik

Bilimsel araştırmalar, klasik müziğin bebek anne karnında iken dinletilmesinin, bebek beyninin gelişmesini olumlu etkilediğini, sayısal ve bilimsel verilerle ortaya koymaktadır. Müziğin çocuğun bilişsel gelişimine ve akademik performansına etkileri konusunda araştırmalar psikolog, müzikolog ve tıp adamlarınca hala sürmektedir.

Bugüne kadar bilim adamlarının klasik müziğin bebekler üzerindeki olumlu etkileri konusunda tespitleri;

Zihinsel gelişime etkisi; Yapılan araştırmalar, çocuk beyninin gelişiminde özellikle ilk yıllar, müziğin çok önemli bir etken olduğunu ortaya koymuştur.

Duygusal gelişimine etkisi; Anne karnından itibaren müzik dinleyen bebekler hırçın hareketler yerine daha uyumlu davranış sergilerler.

Fiziksel gelişime etkisi; Müzik dinleyen bebekler bazı şarkılarda hareketlenirler. Dolayısıyla bu hareketlilik bebeğin küçük kas, büyük kas gelişimini sağlar.

Müziğin matematik zekası gelişimine etkisi vardır.

Müziğin kulak ve dil gelişimine etkisi vardır.

Zihinsel gelişimin % 85’i 8 yaşına kadar, Beyin gelişiminin % 80’i 3 yaşına kadar tamamlanır. Zeka gelişimini ve beyin gelişimini ilk aylar beslenmeden sonra olumlu etkileyen ilk faktör müziktir.

Bilim adamları, Klasik Müzik dinleyen bebeklerin daha çabuk büyüdüğünü ve yaşamlarının ilk stresten daha hızlı arındığını belirtmektedir. Klasik Müzik çalındığında bebeklerin kalp atışı düzene girerken, nefes alıp vermeleri kolaylaşır.

Tekrarlayan melodiler sayesinde müzik hafızası oluşur. Müzik yaratıcılığı geliştirir. Bebeğin müzik yeteneği ve yaratıcılığı harekete geçer.

1 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil