3 Kasım 2012 Cumartesi

Spor zamanı

Biz oldukça pasif bir aileyiz, spor konusunda, aktif spor hayatımız hiç olmadı. Daha önce ben seyrek de olsa tenis oynardım, Ayhan da düzenli futbol oynarmış ama o kadar yoğun bir tempomuz vardı ki asistanlık döneminde çok da fırsatımız olmadı. Silifke’ye gidince evimiz kumsalda olunca yürüyüş yapabildik, bol bol da yüzdük ama dönünce Ayhan’ın iş şartları benim düşük tehdidi yaşamam hayatımızdan yine hareketi çıkarmıştı.
 
Yaz bitti, dışarda spor yapma şansımız azalıyor. Kilo almaktan korkmak değil ama normal doğum ihtimalini göz önünde bulundurduğum ve fit olmanın doğumu kolaylaştırıcı etkisini bildiğim için bir süredir aklımdaydı. Neyse ki oturduğumuz sitenin spor kulübü sonunda açıldı, biz de fırsatı değerlendirip soluğu orda aldık. Beklediğimizden daha büyük, daha kapsamlı ve daha şıktı. Birkaç gün denedikten sonra üye olduk, motivasyonumuzu arttırmak için de kendimize yeni spor giysileri ve ayakkabı aldık. Üç haftadır iyiyiz, günaşırı gitmeye çalışıyoruz, yeni başladık, bir de bebek var, çok zorlama şansım olmuyor ama yürüyüş yapmak, basit aletleri kullanmak ve yüzmek bile iyi hissettiriyor, daha az uyuyorum ve daha çok okuyorum. Belki yoga ya da pilatesi deneyebilirim. Son aya kadar bu şekilde devam etmeyi planlıyorum, sonra birkaç ay ara veririm. Kocam da kızını daha yakışıklı karşılamak için hazırlanıyor sanırım, onun bu heyecanı beni çok mutlu ediyor. Hayatımızın bir düzene girmesi beni yan dal yapma hevesinden uzaklaştırıyor, sonuçta yine mecburi hizmet zorunluluğu olması çok engelleyici, belki de kızım biraz büyüdükten sonra ben de özel hastane de başlarım, bu düzenimiz böylelikle devam eder, bakalım zaman gösterecek.
 

 
Hamilelikte ve Egzersiz
Egzersiz veya fiziksel olarak aktif bir yaşam tarzının, kişinin genel sağlığı açısından iyi olduğu bilinir. Fakat hamilelik özel bir durum olduğundan, bu tip egzersizlerin hangilerinin güvenli olup olmadığına dair düşünceler vardır. Genel olarak hamile bir kadının fiziksel açıdan aktif olmaya teşvik edilmesi gerekir. Bunun, çok ağır egzersizler olması gerekmez, düzenli olarak yürüyüş, yüzme veya en azından asansör yerine merdiven çıkmanın bile faydası vardır.
 
Sporla ilgilenenlerin hamilelikte tamamen yaptığı sporu bırakması gerekmez. Yalnız boks, güreş gibi hamileliği tehlikeye sokabilecek sporlar bu gruba dahil değildir.
 
Düzenli olarak egzersiz yapmak kadına fizyolojik açıdan birçok fayda sağlar. Ayrıca kadın çok daha sakin olur, daha enerjik olur ve kendini daha iyi hisseder. Ödem, baş ağrısı, yorgunluk ve sırt ağrısı gibi hamilelikte sık görülen durumlarda azalma olur. Ayrıca egzersiz yapan kadınlarda nefes darlığı ve kabızlık gibi sorunların gözle görülür şekilde azaldığı bilinir.
 
Rahmin ve içindekilerin büyümesi, kan miktarının artması, su tutumu ve yağ tutumu gibi kilo alımını etkileyen birçok faktör vardır. Doğum sonrasında bu kiloları vermek için belki çok az, belki de hiç uğraş vermeye gerek kalmaz. Sadece yağ depolanması buna dahil değildir. Hamilelikte egzersiz yapmak, yağ depolanmasını azaltır. Ayrıca doğum sonrası kilo vermeyi de kolaylaştırır.

Hamilelikte egzersiz yapmanın riskli yanları olduğundan sadece uygun olan egzersizler yapılmalıdır. Progesteron hormonu eklemleri bir arada tutan ve sabit durmalarını sağlayan bağların yumuşamasına neden olur. Yanlış bir egzersiz türü de eklemlere zarar verebilir. Program kişiye özel belirlenmeli, kadının sağlık durumu ve nelerden hoşlandığı göz önüne alınarak ayarlanmalıdır. Bu durumda bir uzmanın yardımcı olması önerilir.

Eğer bir kadın hamilelik öncesinde düzenli egzersiz yapmaktaysa, ideal olan, devam etmesidir. Ama bunu yapmadan önce, yapması ve yapmaması gereken hareketler konusunda bilgilendirilmelidir.

Program aşağıdaki gibi olmalıdır:
Birkaç dakika ısınma egzersizleri, 15-30dk. Arası egzersiz yapılmalı, sonra biraz yavaşlanmalı, yine durmadan önce birkaç dakika egzersiz yapılmalı. Kadın ani hareketlerden de, ani durmalardan da kaçınmalıdır.
Uygun miktarda sıvı alınmalıdır.
Uygun spor kıyafetleri giyilmelidir. Rahat olmalıdır.
Eğer nabız ölçen bir alet varsa, oran 140'ın altında tutulmalıdır.
Egzersiz yapılan yer iyi aydınlatılmış ve havadar bir yer olmalıdır. Aşın sıcak olmamalıdır.
Aşırı yoğunluktan kaçınılmalıdır.
 
Yüzme, bisiklete binme, yürüyüş, koşma, golf gibi sporlar hamilelikte güvenle yapılabilecek sporlardır. Kayak, su kayağı, basketbol, hokey, dalma, bazı jimnastik aktiviteleri hamilelikte güvensiz olarak nitelendirilen sporlardır. Hamilelik ilerledikçe risk de artar. Hoplamalı, zıplamalı hareketlerden kaçınmak gerekir. Bir de özellikle hamileliğin ikinci yarısında sırtüstü yatarak hareket yapmaktan kaçınmak gerekir, çünkü bu şekilde rahim ana damarlara baskı yaparak kan akışını engeller.
 
Doğuma kadar düzenli egzersiz yapmış bir kadın doğuma daha çok enerjiyle girer ve doğumla başa çıkması daha kolay olur. Doğum kadından kadına göre değişir. Egzersiz bunu etkileyen faktörlerden sadece biridir. Hamileliğin ileri bir döneminde kadın hafif esneme hareketleri yapabilir. Düzenli egzersiz yapmak fiziksel olarak da, psikolojik olarak da kadını güçlendirir. Egzersizin biçimlendirilmesine gerek yoktur. Düzenli yürüyüş veya yüzme en iyisidir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder