23 Aralık 2012 Pazar

Bebek ihtiyaç listesi

Bu konu herkese göre başka doğrular barındırıyor. Tüm arkadaşlarım kendi tecrübelerine göre almamız gereken ya da gerekmeyen ürünler, markalar, modeller hakkında yorum yapıyor. Elbette her bebeğin kendi karakterine göre ihtiyaçları çeşitlilik gösterebilir. Bu nedenle ben de özellikle kesin olarak ihtiyacımız olacak şeyleri almaya çalıştım, belki kullanma yoğunluğumuz farklı olacak ama kızım geldiğinde bir süre alışveriş yapma imkanım olmayacağından hazırlık olmak zorundayız. Birçok yerde çeşitli ihtiyaç listeleri var yayınlanmış, mağazalarda kendi listelerini yapmış, hepsini göz önünde bulundurup, bilgilerimi ve tecrübelerimi de ekleyerek kendi listemi oluşturdum ben de. Henüz kullanılmadığı için benim kızım tarafından test edilmedi, temizlenip odasına yerleştirildi. Zamanı geldikçe işlevsellikleri de kontrol edilecek.
 
Giysiler

En az 2 adet hastane çıkış seti: Bu setler farklı sayıda parçadan oluşabiliyor ama genelinde tulum, body, zıbın, pijama takımı, eldiven, şapka ve önlük var. Bazılarında battaniye, havlu, ekstradan bodyler vs. olabiliyor. Ben iki tane takım aldım, birinde battaniye de var, biri Chicco, diğeri Mothercare. Ayrıca Mothercare’den aldığım düz beyaz bir yenidoğan seti de hastane çıkışı paketlerindeki her şeyi içeriyor.

Kısa/uzun kollu/kolsuz bodyler 4-5 adet; ben yenidoğan için ayrı, 0-3 ay için ayrı, 3-6 ay için ayrı, düz beyaz ya da renkli birkaç set aldım. İlk dönemde giysi alışverişi düşünmek istemiyorum. Hepsi yıkanıp ütülendi, dolaplara yerleşti.

Uzun kollu tulumlar 4-5 adet: Bu tulumların ayaklı olanları da var ayaksız olanları da. Ayaklı olanlar küçüldüğünde bebeğin hareketlerini engelleyebilme riski nedeniyle dikkatli kullanmak gerekiyor. Benim bebeğim kış bebeği olacağı için birkaç ayaklı yenidoğan set aldım. Ayaksız tulumlarım daha büyük (0-3 ya da 3-6 ay) boyda ve daha renkli, ayrıca birkaç kadife tulum da aldım.

Pijama takımı 2 adet: Alt-üst takımlar hem daha şıklar, hem de alt değiştirmek için daha kullanışlı.

Çorap ve patikler: Birkaç çift bulunması gerekiyor.

Şapka ve önlükler: Bebeklerin başı üşümeye karşı çok daha hassas olduğundan şapka önemli, hastane çıkış setlerinde vardı zaten, ak birkaç tane de ben aldım. Penye önlükler de setlerin içinde var, emzirirken ne kadar şart tartışılır, biberon kullanırken gerekli olabilir.

Yelek, hırka: Kış bebeği olacağı için birkaç tane penye aldım, yün çok uygun değil, tüyleri sorun yaratabilir.

Penye eldiven: Bu da tartışmalı bir konu, çok sık kullanılıyor, özellikle tırnaklarıyla yüzünü çizmemesi için, ama bebeğin dokunma duyusunun gelişmesi için dokuları hissetmesi gerektiğinden tırnaklarını daha sık kesmek ve dokunmasına izin vermek daha mantıklı diye düşünüyorum. Üşümesini engellemek için birkaç tane aldım ama kullanma sıklığı ne kadar yoğun olacak bakalım.

Mermerşahi bez: Farklı amaçlar için farklı büyüklüklerde, çok sayıda gerekiyor.

Battaniye: Penye en az 2 tane, polar örgü vs. gibi farklı kumaşlardan battaniyeler. Özellikle yatağına yatırıldığında delikli battaniyeler daha uygun, bebekler üzerindeki örtüyü başlarına çekebildiğinden boğulma riskini delikler sayesinde önleyebilir.

Mont, atkı, eldiven gibi şeyler tercih meselesi, benim bebeğim ocak doğumlu olacağından ve yenidoğan dönemi için çok kullanışlı olmadıklarından almadım, önümüzdeki kışa artık.

Zıbınlar da çok tartışmalı, göğüs bölgesini açıkta bıraktığından çok kullanışlı değil, çıt-çıtlı olan yeni modellerse aksine oldukça kullanışlı. H&M’den iki takım aldım, annem de çok sevdi. Bodyleri giydirmenin onun için zor olacağını düşünüyor.

Temizlik ve Bakım

Banyo küveti: Set halinde Mothercare de satılıyor. Bebeği yatırmak için file ya da sünger gibi farklı seçenekler var. File tercih ettim.

Islak mendiller: Yenidoğanın hassas cildi için hastalarıma hiç önermiyorum, su ve pamuk tercihim her zaman, acil durumlar için bulunmalı sadece. Uni baby çok tavsiye ediliyor ama ben Prima Premium Care öneriyorum, bebek bezi içinde aynı marka tek tercihim.

Şampuan, sabun, losyon, bebek yağı: Tecrübelerim SebaMed yönünde olduğu için tamamını bu markadan aldım. Tavsiye ettiğim tüm anneler memnun kalmıştı.

Fırça, tarak, tırnak bakım seti, diş fırçası, termometre: Mothercere’in çantalı seti hepsini içeriyor, ilk aldığım parçalardan biriydi. Hassas tırnakları için özel makas ve kağıt törpü bile var içinde. Banyo termometresi de oldukça işe yarar görünüyor.

Alt değiştirme örtüsü: Odası için süngerli, üzerinde boy ölçer olan bir ünite aldım, üzerine paketli tek kullanımlık örtüyü Dalin tercih ettim, diğer markalara göre boyutları daha büyüktü. Ayrıca çanta taşınabilmesi dışarıda kullanım için de avantajlı.

Burun aspiratörü: Burun temizliği benim hastalarımda da takıntılı olduğum bir konu, tüm yenidoğanlara, emme sıkıntısı çeken bebeklere ve üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren mutlaka serum fizyolojik ve aspiratör öneriyorum. Otri bebenin aspiratörü puar şeklinde olanlara göre daha kullanışlı. Şimdi yeni bir ürün keşfettim e-bebekte, Santebebe marka pilli bir aspiratör, denemedim tabi ama, kullanışlı duruyor.

Kulak çöpü: Kulağın içinin temizlenmesi uygun değil ama banyo sonrası dış temizlik için bir kutu Chicco marka aldım.

Vücut termometresi: Ateşin en doğru ölçüldüğü bölge timpanik membran olduğu için kulaktan ölçüm yapan modeller her zaman öncelikli tercihimdi. Braun marka çeşitli ürünler var ama filtre gerektiriyor, acil durumda evde filtre kalmaması gibi bir sıkıntı yaşamamak için Weewell marka filtresiz bir model seçtim.

Başlıklı havlu 2 adet: Mothercare banyo setinde havlu da vardı ayrıca teyzecik bize bornozlu, havlulu, terlikli çok şık bir set almış. Bornozunu ve terliklerini daha sonra kullanabileceğiz.

Beslenme

Biberon: Emzirmeyi düşünsem de sütü sağıp biberonla verme ihtimali her zaman plan dahilinde olduğu için Philips Avent marka bir elektrikli pompa ve yenidoğan biberon seti aldım. İçinde 4 biberon, bir emzik ve temizleme fırçası var. Biberonların kolik önleyici valf sistemine sahip olması ve BPA içermemesi tercih etmeme sebep oldu.

Sterilizatör: Evde çok fazla sayıda alet sevmediğim için Weewell’in aynı anda hem sterilizatör, hem kurutucu, hem biberon ısıtıcısı hem de buharda pişirici görevi gören modelini tercih ettim.

Emzik: Biberon setinin içindekinden başka almadım, zaten önermiyorum, bebeklerin memeyi reddetmesine ve çene yapısının bozulmasına neden olabileceğinden yoğun olarak kullanılmamalı.

Süt saklama poşeti: Yine Philips Avent’in süt saklama kaplarından aldım, poşetlere göre daha kullanışlı geldi, sterilize edilip tekrar kullanılabiliyor olması cazip geldi.

Emzirme minderi, örtüsü: Emzirme esnasında annenin ellerinin serbest kalmasını sağladığı ve bebeği desteklediği için kullanışlı olduğunu düşünüyorum. Bebefox marka aynı desende hem minder hem de emzirme örtüsü aldım. Minder annenin beline takılan, bebeğin üzerine yatırıldığı, ellerin serbest kalmasına yardımcı olan işlevsel bir parça, ayrıca bebek oturmaya başladığında sırtına destek olarak kullanılabiliyor.

Göğüs pedi ve göğüs ucu kremi: Pedler süt salgısından giysileri korumak için, krem de çatlak ve yara oluşumunu engelliyor, 32. haftadan sonra kullanmaya başlanması öneriliyor. Her ikisi için de Lansinoh tercih ettim, kremi aklıma geldikçe kullanıyorum, henüz sonucunu bilmiyorum ama önerdiğim anneler hep memnun kalmıştı. Bir de yine Philips Avent’in göğüs kalkanı var, sutyenin içine giyiliyor, tahrişi önlüyor ve gelen sütü biriktiriyor, bir tecrübem yok onunla ilgili ama okuduğum yorumlar sonucunda ondan da bir çift edindim. Ayrıca ihtiyaca göre göğüs ucu çıkarıcıları (önerdiğim annelerde işe yarıyordu), silikonlar, sıcak-soğuk kompresler var, duruma göre alınacak parçalar olduğundan ben almadım.

Anne sütü artırıcıları: Çeşitli bitkisel ürünler var bu amaçla kullanılan. Humana Stell Tea anneler önerdiğim ve iyi geri dönüşler aldığım bir üründü, granül şeklinde kullanılıyor. Milupa da poşet çay şeklinde bir çeşidini çıkarmış, onu da denemeyi planlıyorum. Ayrıca Promalt isimli alkolsüz malt içeceği ve Milkway marka Milkplus isimli bitkisel karışımlı bir içecek de yeni keşiflerim, soğuk içiliyorlar, tadlarını deneyip sevdiklerimi seçmeyi planlıyorum.

Mama: Genellikle önermesem de sezaryen doğumlarda ilk günlerde sütün gelmesi geciktiği için emzirme sonrası destek amacıyla kullanılabileceğini düşünerek bir kutu Milupa PreAptamil aldım.

Oda

Ayrı bir oda hazırlamak bir tercih tabi ki, ilk aylarda özellikle anne ile bebeğin aynı odada kalması daha avantajlı olsa da en geç 6. ayda bebeğin odasının ayrılması gelişimi için daha faydalı olacaktır. Odadaki mobilyaların ağaçtan yapılması sağlıklı bir tercih ancak boyanın su bazlı ve toksik olmaması şart. Bu şartları taşıyan mobilya üreten birkaç firma var, modeller daha sade fiyatları diğerlerine göre daha yüksek ama öncelikli tercih sebebi olduğundan biz o çok gösterişli, taşlı, süslü modellerden hep uzak durduk, ağaçtan üretilmiş, sade, beyaz bir takım tercih ettik, Stylewood marka. Sepet, beşik ya da portbebe 3 aydan sonra kullanılamayacağı için çok gerekli değil. Eğer anne yanında kalması tercih edilecekse park yataklar bu dönem için daha avantajlı, hem daha uzun süre kullanılabiliyor, hem de taşınabiliyor. Sallanabilme, müzik ya da oyun parkı olarak kullanılabilme gibi ek özelliklere de sahipler.

Uyku seti(baş ve kenar koruyucularıyla beraber 1 ya da 2 set): Annem Mothercare’den çok şirin kırmızılı bir set almış, nevresim takımı ve polar battaniyesi de var.

Nevresim takımı: Yedek nevresim takımımız da annemden ve yine Mothercere’den şirin bir pembe.

Mama sandalyesi, ana kucağı: Yine birden çok işlevi olan Kraft marka ana kucağını tercih ettik, ilk aylarda yatak odasında kullanmayı planlıyorum, sallanma ve müzik özelliği var, ayrıca ilerleyen dönemde yükseltilerek mama sandalyesi olarak kullanılabiliyor.

Bebefon: Birçok markanın çeşitli modelleri mevcut, babacık Weewell’in kameralı modelini beğendi ama bizim evimizi için bence çok gerekli değil, henüz almadık.

Dönence: Bebeklerin sakinleşmesine yardımcı olduğu için faydalı bir parça, Chicco’nun ışıklı, sesli bir modelini tercih ettik. Müziğin yararına çok inandığım için ben Joker’den bebekler için hazırlanmış bir Klasik Müzik CD seti ve sadece kızımın odasında kullanmak için Philips marka bir CD-Mp3 çalar aldım.

Bebek arabası, oto koltuğu: Her ikisine de ihtiyacımız olduğundan ve uyuyan bebeği oto koltuğundan bebek arabasına aktarmanın zor olacağını düşündüğümüzden travel sistem arabalar daha çekici geldi. Sağlamlığı, güvenli, dengeli ve hafif olması tercih kriterlerimizdi, Concord marka Neo model oto koltuğu ve bebek arabasını seçtik, ilk aylarda oto koltuğu arabaya monte edilerek kullanılabiliyor. Puset sevmediğim ve gerekli görmediğim için almadık.

Bebek taşıma askısı: Yakın temas ile taşımayı kolaylaştıran bir alet, özellikle ev için düşündüm aslında, Ayhan kesinlikle bayıldı, bakalım kim daha çok kullanacak. Sling olarak adlandırılıyor,çeşitli markalar var, ben daha güvenli geldiği için BabaSling marka kırmızı bir tane seçtim.
 
Oyuncak ve kitaplar: İlk 6 ay için seçenek sınırlı ama birkaç puset oyuncağı, yumuşak kitap, çıngırak, diş kaşıyıcı ve masal kitapları edindik. Bu konuyla daha çok annem ilgilendi aslında.

Oyun parkı, aktivite merkezi: İlk aylarda bebeğin zaman geçirdiği, gelişimini destekleyen aparatları ile kullanışlı bir oyun parkı tercih ettik, Tiny-Love marka, birçok markanın çok çeşitli modelleri mevcut.
 
Tartı: Ben bebeğimin takiplerini evde yapmayı planladığım için bir tane Arçelik bebek tartısı aldım.
 
Sağlık kutusu: Takip ve tedavilerini kendim yapacağım için ilk günlerde ihtiyacı olacak ecza malzemeleri de aldım. Serum fizyolojik damla, göbek bakımı için Babusol alkollü solüsyon, 15. gün başlanacak vitamin Multitabs damla, Zinco gaz damlası, Paranox ve Gliserin Kansuk suppozatuar...

http://drskaraca.blogspot.com/2013/04/tavsiye-ediyorum_26.html

22 yorum:

  1. Bir bebek ne çok ihtiyaçla geliyor. Alışverişi bile zevkli olmalı ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten daha önce bilgisi olmayan için zor ama bir o kadar da zevkli. Tamamı maksimum düzeyde kullanılamıyor ama bir çoğu gerekli. Bu nedenle kullanmaya başladıktan sonraki tecrübelerimi de yazmam gerektiğini düşündüm; http://drskaraca.blogspot.com/2013/04/tavsiye-ediyorum_26.html

      Sil
    2. benim ilk hamileliğim dün öğrendim zor duruyo bunlar ama ya evimde dar. olabildiğince kullanışlı şeyleri almam lazım. malum memleket memleket kira kira gezenlerdeniz şükrolsun halimize tabiki

      Sil
  2. Bebek ihtiyaç listesi çok kabarık. E malum sıfırdan bir insan katılıyor hayatımıza.. Yazıyı çok beğendim tebrikler

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim, o küçük insanın çok fazla ihtiyacı oluyor ve ihtiyaçları hızla değişiyor. :)))

    YanıtlaSil
  4. :)) okurken dahi çok zevkli geldi:)) ben bugün ögrendm hamile olduğumu. Alışveriş için çok erken sanırım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika! Tebrik ederim, yepyeni bir hayat başlıyor. Ben ilk defa 12. haftada, cinsiyetini öğrenince çorap almıştım. Araştırmanızı, sonra alışveriş yapmanızı öneririm, alacak çok şeyiniz var. :)))

      Sil
  5. Merhaba,
    Alışverişimizin çoğunu sizin listenize göre yaptım desem yeridir :) çok yararlı oldu. Yalnız yatak konusunda emin olamadık, ortopedik yatak önermişsiniz. Pamuk yatak almayı düşünüyoruz, o konuda ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,

    Weewell marka filtresiz model ateşölçer temassız ölçen değil mi ? Sizin tavsiyeniz çok önemli çünkü filtr konusunda son anda sayenizde karar değiştirdim.

    Teşekkürler,
    Merve

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzu yeni gördüm, aldınız mı bilmiyorum ama kulaktan ölçüm yapabiliyor, ayrıca içecek ve banyo suyu sıcaklığını temas etmeden ölçüyor.

      Sil
  7. muhteşem bir liste, çok işime yaradı. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. teşekkür etmek isterim ancak yazdığınız ürünlerin meraktan fiyatlarına baktım da sizin bebek doğmadan yaptığınız toplam harcama ülke genelinde çocuk ilkokulu bitirene kadar yapılandan daha fazla sanırım. tabi ki para sizin keyif sizin ama bu kadar sokakta aç yatan, okuyamayan çocuğun olduğu bir ülkede sanırım israf kelimesiyle bağdaştırılabilir durumunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar ince ruhlusunuz. Keşke herkes sizin kadar düşünceli olsa da sokakta aç yatan, okuyamayan çocuklar olmasa. Keşke hepimiz erken yaşlarda düşünmeye başlayabilsek geleceğimizi, doğacak çocuklarımızın geleceğini... Aldığımız eğitimin hakkını versek, geleceğimizi planlasak, çok çalışsak, kazancımızı zekamızla, eğitimimizle elde etsek. Hayatımızı düzene koymadan, geleceğini planlamadan çocuk doğurmasak, ne kadar kazansak da ikinci, üçüncü çocuğu en iyi şekilde yetiştireceğimizden emin olmadan, düşünmeden yapmasak. Doğurduğumuz çocukların ihtiyaçlarının bizim sorumluluğumuzda olduğunu bilsek, başkalarından, devletten beklemesek. Ama biz ailelerinin sorumsuzluğu nedeniyle zor durumda olan çocuklara yardım edebilsek. Tüm yaptıklarımızın çocuklarımızın, dolayısıyla ülkemizin geleceği için olduğunu unutmadan onları elimizden gelenin en iyisi olacak şekilde yetiştirebilsek. Aile ya da koca parasıyla değil kendi çalıştığı, kazandığı parayla çocukları için en iyisini yapmaya çalışan, eğitim aldığı, bildiği konularda diğer annelere yardımcı olabilmek için çaba harcayan kadınları müsriflikle suçlamadan önce dönüp bir kendimize bakabilsek, "ben ne yaptım, şimdiye kadar ne için çalıştım, ne kadar çalıştım, neler için tembellik yaptım, daha iyisini yapabilecekken neden buradayım?" sorularına dürüstçe cevap verebilsek. Hasetlik yapmak yerine saygı duysak ve daha iyisini hem kendimiz hem de toplumumuz için elde etmenin yollarını arasak... Keşke... Sevgiler...

      Sil
    2. Dr Hanım 10 küsür yıl okumuş doktor olmuş parasını kazanmış istediği gibi harcar kime ne

      Sil
  9. Merhabalar
    Yazılarınızdan çok faydalanıyorum, bir çok şeyi aldım; ama ateşölçerde takıldım.
    Weewell filtresiz derken temassız ateşölçerlerden mi? Weewell'in biraz pahalı geldi bana Medifine diye daha uygun aynı özelliklere sahip başka bir markanınkini buldum ve yorumları iyi genelde. Ancak ondan ziyade bu temassız ya da kulaktan ateş ölçerler güvenilirdir ve çocuğun ateşini doğru ölçerler değil mi?

    Bir de biri daha sormuş, nasıl yatak öneriyorsunuz? Visco, visco yarı pamuklu derken çok kafam karıştı benim:)

    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, size faydalı olabildiğime sevindim. Ateş en doğru şekilde kulak zarından ölçülür bu nedenle güvenilir markaların kulaktan ölçüm cihazlarını önerebilirim. Bu cihazlar genelde tek kullanımlık filtrelerle işlev görür, benim tercih ettiğim modelde bu filtre kullanımı yok sadece.
      Visco yatak da çok farklı bir şey değil, tüm markaların çocuk için ürettiği yataklar genelde bu tarzda, ben yataş tercih ettim. Merak ettiğiniz şeyleri cevaplayabilirim. Sevgiler...

      Sil
  10. Cok tesekkur ederim cevabınız icin. Dediginiz gibi sürekli filtre takip etmek zor olur, filtresiz olmasina dikkat edeyim.
    Yatak konusunda da çıkıp baktıkça daha net bir fikrim olur sanirim :)
    Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  11. Ben 14 haftalık gebeyim ve ilk defa bugün alışveriş listesi aklıma geldi, Tşk ederim bu faydalı bilgileri bizlerle paylaştığınız için. Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Yazdığınız bu bilgilendirmeler için çok teşekkürler. Buypasa.com ‘dan bu ürünleri çok uygun fiyatlarla alabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  13. *% 3 faizli kredi oranı sunar
    * Nakitsiz Girişimci İçin Sigorta
    * Para garantisi

    İyi kredi puanıyla, Credit Financier Home, bireysel veya şirket veya kooperatif derneklerine, endüstriyel ve kişisel çıkarlar için teminatlı krediler ve teminatsız krediler sunar.

    İletişim Adresi:
    Doğrudan posta
    creditfinancierhome@gmail.com

    YanıtlaSil
  14. Bebeğinizin ilk birkaç ayında onun ihtiyaçlarını karşılayacak küçük bir kapsül dolap hazırlayabilirsiniz. Peki, bu küçük kapsül dolabı hangi parçalar mı oluşturuyor, birlikte bakalım: https://www.tarz2.com/yenidogan-bebeginiz-Icin-Ihtiyaciniz-olan-urunler

    YanıtlaSil
  15. Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
    Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

    NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

    YanıtlaSil