25 Kasım 2013 Pazartesi

Şimdi okullu olduk...

Uzun zamandır planladığım ama hem Dora'nın ayına uygun seviyeler hafta sonuna uymadığı hem de havalar güzel diye ertelediğim oyun grubu aktivitemizi gerçekleştirdik. Kızım resmen okullu oldu. Duyanlardan ilk tepki "Daha erken değil mi?" olsa da aslında biz üçüncü seviyeden başladık, doğumdan itibaren gidilebilen seviyeler var. Aslında biz geç bile kaldık.
Çocukların yaşıtlarıyla vakit geçirmesi, paylaşımda bulunması hem gelişimleri hem de sosyalleşmeleri için çok önemli. Bunun için parklar da çok iyi ortam sağlıyor ama havalar soğuyunca bu şans ortadan kalktığı için sadece kapalı mekanlar kalıyor. Çocukla kaliteli vakit geçirmek, sosyalleşmesini sağlamak, ayına uygun aktiviteler yapması ve disiplin alması için oyun gruplarının gerekli olduğunu düşünüyorum. Evde ne kadar birlikte zaman geçirsek, aktiviteler planlasak da yaşıtlarıyla birlikte olmasının bebeğe kattıkları çok daha fazla.

 
Gymboree daha önce araştırdığım, İstanbul'da şubesi olan uluslararası bir merkez. Bir süredir görüşüyorduk. 10 aydan sonra hafta sonu programları olduğu için deneme dersine gitmeye karar verdim. İnternet sitesinde yazdıklarını deneyimlemek istedim. "Gymboree Play Music olarak biz 30 yıldan fazla bir zamandır 0-5 yaş grubu çocuklar için kendine güven ve yaratıcılık teşvik ediyoruz. 30'u geçen ülkede 550 merkezimiz, bizi dünya çapında çocuk gelişimi programlarında lider kılıyor. Uzmanlar tarafından hazırlanmış programımız, çocukların yaşlarına uygun aktiviteler yaparak sosyal, bilimsel, fiziksel yeteneklerini oynayarak gelişmeye yardımcı olur. Programlarımız ayrıca, ebeveynlerin çocukların gelişimini anlama ve desteklemesine yardımcı olması için benzersiz bir yaklaşımla geliştirilmiştir."
 
Hafta sonu hazırlanıp gittik, bizden tek istedikleri hareketli bir ders olacağı için rahat giysiler giymemizdi. Dora ortama alışabilsin diye biraz erken gitmek istedim. Öğretmenler çok sıcak ve sevecen olmasına rağmen ilk girdiğinde ortamı ve diğer bebekleri yadırgayarak huzursuzlandı. Biraz etrafı dolaştık, eşyalara dokunduk, sakinleşince dersin yapılacağı oyun alanına geçtik. O kadar çok bebeği bir arada görmek onu yine ürküttü, oyun salonunu da iyice inceleyip, öğretmenler ve diğer bebeklerle tanıştıktan sonra ders başladı. 10-16 ay grubu olduğundan en küçük bebek Dora'ydı. Ders müzik, oyun ve fiziksel aktivite üzerineydi. Komutları anlamaları ve yürüme denemeleri yapmaları amaçlanıyordu. Dora gibi diğer bebekler de komutları yerine getirmekten çok etrafı incelediler. Kısa bir süre sonra ortama alıştı, fiziksel aktiviteleri çok güzel başardı. Tırmanma, emekleme, top atıp tutma iyiydi ama emekleyerek geçmesi gereken tünelden korktu. Ben ne kadar çıkışta beklesem de ortasına oturup kaldı. Alışınca, bir de boş, geniş alan bulunca hızla emeklemeye başladı. Demek gerçekten emekleme öğrenilen bir aktivite değilmiş. Evde hiç emeklememişti, tutunarak ayakta hareket ediyordu. Kenarda köşede kalan tüm topları hedefe kilitlenip topladı. Beraber dans ederken çok eğlendi, sürekli kıkırdadı. En sonda baloncukları görünce artık keyfi iyice yerine gelmişti, yakalamak için çok uğraştı. Girmek istemeyen çocuk bu defa çıkarken içeriyi göstermeye başladı. Kuzum o kadar yoruldu ki araba da uyuyakaldı.

 
Dersler haftada bir gün oluyor, 6 aylık yaş grupları şeklinde bölünmüş. Bizim gittiğimiz Play&Learn 3 grubuydu, ilerleyen yaşlarda Music ve Art grupları da var. Dora sevmiş gibi görünüyor, bakalım devamı nasıl olacak...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder