13 Aralık 2013 Cuma

İlk enfeksiyon

Dora'nın rutin tetkiklerini yaparken idrar kontrolünü de atlamak istemedim. Herhangi bir sıkıntı olmamasına rağmen tahlilde idrar yolu enfeksiyonun bulguları çıkınca idrar kültürü de verdim. Şüpheli bir üreme oldu, risk almamak için antibiyotik başladım. Kontrol için aldığım ikinci kültürde üreme olmadı ama başladığım tedaviyi tamamladım. Bu arada ultrason kontrolünü de yaptırdım, bir sorun saptanmadı.

Tedavi sonrası yapılan tetkiklerinde enfeksiyon bulgusuna rastlanmadı. Açıkçası emin olamadım, çünkü hiç bir klinik belirtisi yoktu. Ne ateş, ne de kusma, iştahsızlık... Altı bağlanan kız bebek olduğu ve küvette yıkandığı için tedavi verdim sadece. Şimdi aylık kontroller yapacağım, umarım tekrarlamaz, sadece bir laboratuvar hatasıdır.
 
 
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonları, çocuklarda oldukça sık görülür. 5 yaşına gelene dek kız çocukların % 8’i, erkeklerinse yaklaşık % 1-2 ‘si en az bir idrar yolu enfeksiyonu geçirmiş olurlar. İdrar yolu enfeksiyonu mesanede ise sistit, böbrekte ise piyelonefrit adını alır. Bu enfeksiyonların en sık nedeni, dışkıda bulunan E.coli adlı bir bakterinin idrar yollarına bulaşmasıdır. Kızlar, anatomik olarak idrar yolu enfeksiyonlarına daha yatkındırlar. Sünnet olmamış erkek çocuklarda da sıklık, sünnet olmuş akranlarına göre daha yüksektir.
İdrar yolu enfeksiyonlarında çeşitli belirtiler görülebilir:
      İdrar yaparken acıma
      İdrara çıkma sıklığında değişiklik, sık idrara çıkma
      İdrarın görünüm ve kokusunda değişiklik
      Ateş, titreme (yüksek ateş daha çok piyelonefritte görülür)
      İştahsızlık
      Bulantı, kusma
      Karın ağrısı
      Sırt ağrısı
 
Çocuğun yaşı ne kadar küçükse, bu belirtileri saptamak zorlaşır. Küçük bebeklerde, sadece ateş, huzursuzluk, ağlama görülebilir. Eğer bir bebekte ateş var ve nedeni açıklanamıyorsa, idrar yolu enfeksiyonu olasılığı da mutlaka düşünülmelidir. Bazen de gece yatak ıslatma nedeniyle incelenen çocuklarda tesadüfen üriner enfeksiyonlar saptanabilir. Bazı çocuklarda, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları gelişebilir. Bunlar uygun tedavi edilmezse, özellikle 6 yaş altındaki çocuklarda böbrek hasarına, zaman içinde hipertansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açabilirler.
 
İdrar yolu enfeksiyonlarında altta yatan çeşitli sebepler olabilir.
 
Vezikoüreteral reflü (VUR): Bazı çocuklarda, doğuştan olan yapısal bir bozukluk nedeniyle idrar mesaneden geriye, idrar yollarına ve böbreğe doğru kaçar, buna vezikoüreteral reflü adı verilir. Eğer enfeksiyon varsa, sonuçta piyelonefrit gelişir. Zaman içinde böbrekler zarar görür.
 
Hidronefroz: Tek veya çift taraflı olarak böbreklerdeki genişlemeye hidronefroz denir. Bu durum, vezikoüreteral reflü veya idrar yollarındaki bir tıkanıklığa bağlı olabilir. Hidronefroz, daha bebek anne karnındayken yapılan ultrason incelemeleriyle anlaşılabilir. Bu bebeklerin yaklaşık yarısında, hidronefroz doğum sonrası dönemde kaybolmaktadır.
 
Disfonksiyonel işeme: Bazı çocuklar yeterli sıklıkta idrara çıkmaz veya idrar yaparken kaslarını yeterince gevşetemezler. Disfonksiyonel işeme dediğimiz bu durum da idrar yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlamaktadır.
 
Diğer nedenler: Ayrıca kronik kabızlığı, bağırsakta kıl kurdu gibi parazitleri olan çocuklar, genital bölgede yapışıklıkları olan kız çocuklar ( labial adhezyon) veya spina bifida gibi nörolojik sorunları olan çocuklar idrar yolu enfeksiyonları için artmış risk taşırlar.
İdrar yolu enfeksiyonundan şüphelenince doktor, idrar tetkiki ve idrar kültürü testlerini isteyecektir. İdrar kültüründe üreyen mikrobun hangi antibiyotiklere hassas olduğu ise, yapılacak antibiyogramda saptanacaktır.
 
Eğer tekrarlayan enfeksiyonlar olursa, altta yatan anatomik bir bozukluğun olup olmadığına bakmak gerekecektir. Bunun için çeşitli görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Ultrason, böbrek sintigrafisi, voiding sistoüretrogram (sonda takılarak işeme sırasında çekilen ilaçlı film), IVP (damardan ilaç verilerek böbreklerin görüntülenmesi) gibi yöntemler gerekebilir. Bu tarz araştırmalar, erkek bebekte ilk enfeksiyonda, kızlarda ise, anatomik olarak dışkının ön tarafa bulaşması daha kolay olduğundan, ikinci defa enfeksiyon geçirdiklerinde istenir.
 
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar tetkiki ve kültürü alındıktan sonra antibiyotik tedavisine başlanır. Tedaviye başlamak için, antibiyogram sonucu beklenmez, gerekirse sonradan antibiyotik tedavisi yeniden düzenlenir. Özellikle yüksek ateş, kusma gibi belirtiler varsa, hasta küçük bir bebekse, ağızdan antibiyotik yeterli olmayabilir, bu durumda iğne gerekecektir. Eğer altta reflü gibi anomaliler saptanırsa, tedavi bitiminde de düşük doz halinde koruyucu antibiyotik verilir. İleri derece VÜR, hidronefroz gibi bazı durumlarda cerrahi tedavi gerekebilir.
 
 
İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için çeşitli tedbirler alınabilir:
      Bezli bebeklerde, dışkının genital bölgeyle temasını önlemek için sık sık bez değişikliği yapılmalıdır.
      Kız bebeklerde alt temizliği önden arkaya doğru yapılmalı, tuvalet eğitimi sırasında da temizliğin bu şekilde yapılması öğretilmelidir.
      Bol sıvı alımı sağlanmalıdır.
      Küvette yıkanmamalı, genital bölge temizliğinde tahriş edici olabilecek parfümlü sabunlar kullanılmamalıdır.
      Çok dar olmayan, pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir.
      Çocuğun sık sık tuvalete gitmesi sağlanmalıdır. Özellikle okul çağındaki kızlar, okulda tuvalete gitmemekte, uzun süre idrarı tutarak enfeksiyonlara zemin hazırlamaktadırlar.

8 Aralık 2013 Pazar

Yaşa bir kala...

Yaşımızı tamamlamamıza son bir ay kaldı. Kuzu 11 aylık oldu. Bu ay pek fazla görüşemedik. Yoğun çalışmanın zorluklarını iyice hissettim. Gün boyunca kızımı sadece bir kaç saat görebilmek çok üzücü. Çok özlüyorum, onun da beni özlediğini fark ediyorum. Sarılmayı öğrendi bu hafta, akşam sırayla bir bana bir Ayhan'a sarılıyor, minik kuş, çok tatlı oldu.

Sürekli daha aktif hale geliyor. Bu ay oyun parkı yetmez oldu. Çıkıp evin içinde dolaşmak istiyor. Gymboore'den sonra emeklemenin güzelliğini keşfetmişti ama çabuk vaz geçti, tutunarak yürüyebiliyor artık. Evde istediği yeri kafasına koyunca mutlaka ulaşıyor. Oturup kalkması da daha kontrollü, eskisi gibi kendini bırakmıyor, kontrol ederek yavaşça oturuyor. Sadece yerden bir şey alacaksa oturmadan eğilip alabiliyor.

Yemek yemekle aramız iyi bu aralar, yemek saatinde sofrada oturmasının tek yolu elinde yiyecek bir şeyler olması. Bisküvi, kek, meyve, salatalık fark etmiyor, yiyebileceği bir şey varsa bitene kadar sakince onunla uğraşıyor. Ortalığı batırıyor, yere çok düşürüyor ama kendini beslemeye çalışması çok güzel, masada olmaya da alışıyor böylelikle.
 
İşaret parmağı bu ay başrolde, sürekli bir şeyleri gösterip, istiyor. Oyuncak, yemek, gitmek istediği yer, hiç fark etmez. İşaret parmağını uzatıp sadece "ıh, ıh" diyerek komutlar veriyor. Söylenenleri eskiye göre çok daha iyi anlıyor, canı isterse yapıyor. Kendi başına daha uzun zaman geçirebiliyor, odada yalnız kalmak eskisi kadar korkutmuyor artık. Küçük ayrıntıları daha fazla fark ediyor, değişiklikler dikkatini çekiyor.

İnsanlara karşı tavrı da biraz daha netleşti bu ay. Kalabalık ortama girdiğinde önce içerdekileri ve çevreyi inceliyor. Yavaş yavaş yaklaşıyor. Temas etmezlerse insanlarla iletişim kuruyor, gülücükler, sesler olabiliyor ama güvenli alanını geçip yaklaşmaya çalışanlara hemen tepki verip huysuzlanıyor. Bence çok da kötü bir şey değil bu, sözel ve davranış olarak iletişim kurabiliyor ama temas edilmesinden hoşlanmıyor.

Uykuları genel olarak düzenli devam ediyor. Ben eve geldiğimde akşam yemeğini yemiş oluyor. Bazen meyvesini yedirip onunla oynuyorum, belki kitap bakıyoruz. Sonra sütünü içiyor, odasında sallanan koltukta kucağımda uyuyor. Sabah ben çıkarken uyanmamış oluyor. Gün boyunca onu görebildiğim sadece akşam bir kaç saat. Umarım bu durumdan olumsuz etkilenmiyordur. Annemi her zaman gördüğü için ona tepki göstermiyor ama beni yeterince göremiyor. Evde olduğumda uyuyana kadar onunla ilgilenmeye çalışıyorum. Bazen yemeğimi bile o uyuduktan sonra yiyebiliyorum.

Minik meleğim çok hızlı büyüyor, çok değişim gösteriyor. Çok değil bir ay sonra artık bebeklikten çıkıp çocuk kabul edilecek. Çok değerli, çok güzel günler bunlar, kıymetini bilmek gerek...

11. ay bebek gelişimi
Bu ayda bebek artık rahatlıkla ayakta durabilir ve bunu yaparken her türlü yardımı reddeder. Ayrıca, ayakta iken yavaş yavaş eğilip, düşmeden oturma pozisyonuna geçebilir. Bunu yaparken arada durur ve eğilip iki bacağının arasından bakar. Etrafını farklı açılardan görmek onu heyecanlandırır. Bebekler ortalama olarak 11 aylıkken, sehpa kenarına tutunarak yürüyebilirler. Ancak bu her bebekte değişen bir durumdur ve bazen de bunu daha erken ya da daha geç becerebilir. Sehpa kenarında çok rahat yürümeye başladıktan sonra yavaş yavaş ellerini bırakacaktır veya tutunmayı aniden unutacaktır. Tek ayağının üzerinde ve parmak ucunda yürümeyi deneyecektir. Tüm desteğini tek eline vererek eğilip yerden bir oyuncak almaya çalışabilir.

Bebekler ayağa kalkıp, tutunarak da olsa yürümeye başladığında ayakkabı giymeye hazır demektir. Ancak ayak kaslarının güçlenmesi için ev içinde mümkün olduğunca çorapla yürümelidir. Bebek çok iyi yürümeye başlayana dek ayakkabılar yumuşak ve elastik olmalıdır. Birçok anne, bebeğinin kalın ve sert tabanlı ayakkabı giymesi gerektiğini düşünür, ancak bu yanlış bir kanıdır. Sert ayakkabılar ayağının burkulmasına neden olabilir.

Merdivenler hemen hemen tüm çocukların ilgisini çeker. Çoğu bebek yukarı çok rahat çıkar ve merdiven başına vardığında nasıl ineceğini bilemediğinden korkarak ağlamaya başlar. En az bir sonraki aya kadar merdiven inmeyi beceremeyecektir. Bebekler merdiven çıkmayı öğrendiğinde sürekli olarak gözetim altında olmalıdır. Tüm bunları denerken birçok kez düşecektir. Eğer bu düşmelere çok büyük tepkiler gösterilmezse, bebek de, çok canı acımadığı sürece, tepki vermez. Eğer bir düşme sonrasında, ağlayacak gibiyse ona sarılmak ve sanki çok komik bir hareket yapmış gibi gülmek, onu da güldürmeye çalışmak yerinde olacaktır.

Bebeğin uyku düzeni de bu ay değişebilir. Uykuları gün içinde kısalıp, geceleri uzayabilir. Ya da gün içinde iki uykuyu birleştirip bir kez, ancak uzun süreli uykuya yatabilir. Bu gibi durumlarda bebek tüm öğleden sonra uykusuz kalacağından akşam yemeğine doğru huysuzlaşabilir. Bu yüzden belki de en iyi yol, öğle yemeğini erken verip, hemen yemek sonrasında uyumasını sağlamak, yani tek uykuyu mümkün olduğunca geçe almaktır. Bebek geceleri uykuya dalmakta zorlanıyorsa, banyosunu gece yaptırmak denenebilir. Ilık bir banyo, onun tüm gece boyunca uyumasına yardımcı olacaktır.

On birinci ayda bebek fiziksel gelişiminin yanı sıra diğer birçok alanda da gelişim gösterir. Örneğin, mutfaktan gelen ses ve kokulardan, akşam yemeğinin hazırlanmakta olduğunu anlar. Bunu önceden anlayarak, fazla "sabır" gösteremese de, herhangi bir şey için bekleyebilmeyi öğrenir. Bazı zamanlarda yaptığı işle o kadar meşgul olur ki söyleneni duymaz, cevap vermek istemez.

Birinci senesinde çok az bebek kelime söyleyebilir ve bilinenin aksine konuşma bir zeka belirtisi değildir. Birçok bebek pasif kelime hazinesine sahiptir, yani söyleyemese bile yaklaşık on nesnenin anlamını bilir ve istediğinde basit talimatlara uyabilir. Talimatlara "lütfen" ve "teşekkür ederim"i eklemek için en uygun zamandır. Bebek konuşmaya başladığında, bu kelimeler doğrudan konuşmasına yansıyacaktır.
Bebek artık çok düzgün olarak nesneleri kavrar ve parmaklarını daha iyi kullanabilir. Başparmak ve işaret parmağı ile nesneleri daha kolay tutar; örneğin bir muz parçasını ustalıkla tabaktan alabilir. Keşfetmeye yönelik davranışları onu oyuncak ve diğer nesneleri sınıflandırmaya yönlendirir. Bebek sürekli olarak şekil ve ebatları inceler; örneğin plastik bir kap ile cam bardağın arasındaki farkı anlamaya çalışır. Küçük bir kabın büyüğün içine gireceğini, ama tam tersinin olamayacağını bilir.

Bebeğe kitap okumak ve resimler göstermek bebeğin etrafındaki nesneleri daha iyi tanımasını sağlar. Ancak ona bu dönemde harf veya kelime öğretmeye çalışmak yerine kitaba bakmayı sevimli bir oyun haline dönüştürmek daha önemlidir. Bu dönemde bebek "oyuncak nerede?" oyununu oynamaya bayılır. Saklanan oyuncağı daha ustalıkla arayabilir. Eğer oyuncak daha önce saklanan yerde değilse bile mutlaka başka bir yerde gizlenmiş olduğunu bilir ve aramaya devam eder.

Anne ve babanın bebekle ilişkileri farklıdır, ancak her ikisi de çok değerlidir. Farklı görünüşler, farklı fikirler ve farklı iletişim bebeğin insanları ve çevresini daha rahat anlamasını sağlar. Anne bebeğini tek başına büyütüyorsa, karşı cinsten insanlarla iletişim kurmasına olanak tanımalıdır. Bebeğiniz hala daha annenin desteğinize ihtiyaç duyar. Ona her sarıldığında veya ilgi beklediğinde karşılık göreceğinden emin olmalıdır.

5 Aralık 2013 Perşembe

Hastalık mevsimi

Havaların soğumasıyla çocukların hasta olma durumlarında artış başladı. Arda kreşe gittiği için sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor. Okula başlayan çocuklarda ilk yıl genelde böyle olur zaten. Dora'yı korumak için kalabalık ve klimalı yerlerden uzak tutmaya çalışıyoruz Arda'da zaten hastayken yaklaşmıyor. Grip aşısı 6. aydan itibaren yapılabiliyor ama bu ara çok aşısı olduğu için Dora'ya yapmadım, onun dışında tüm aile aşılandık.
Grip aşısı tüm soğuk algınlıklarından korumasa da ciddi enfeksiyon geçirilmesini önlüyor. Bu nedenle Eylül-Ekim aylarında bu aşıyı yaptırmak önemli. Seneye de Doracık da payına düşeni alacak...
 
 
Çocuklarda kış hastalıkları
Çocuklarda mevsimler hastalıklar açısından önem taşır. Havaların serinlemesiyle kalabalık ve kapalı alanlarda daha uzun zaman geçirilmeye başlanması kış hastalıklarının daha kolay yayılmasına neden olur. Bu hastalıkları tanımak, birbirinden ayırmak ve uygun tedaviyi yapmak önemlidir. En sık rastlanan hastalıklar soğuk algınlığı, grip, farenjit, tonsillit, krup ve bronşit gibi genelde solunum sistemini ilgilendiren hastalıklardır.

Soğuk algınlığı:
Tüm yaş gruplarında en sık görülen virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. En sık etkenler rhinoviruslar ve adenoviruslardır. İnsanlardan bulaşması kolay olduğundan kreş ve okul çocuklarında yaygın olarak görülür. Halsizlik, burun akıntısı, hapşırık ve öksürük ile başlar. Ateş genellikle çok yükselmez. Astım, sinüzit gibi kronik hastalığı olan çocuklarda bu hastalıkların aktifleşmesine neden olabilir. Tedavi semptomatik olmalıdır, istirahat önemlidir. Ateş düşürücüler ve burun tıkanıklığı için serum fizyolojikli damlalar yeterlidir. Eklenen bakteriyel hastalık yoksa ve doktoru önerisi olmadan antibiyotik kullanılmamalıdır.

Grip:
İnfluenza virüsun neden olduğu, küçük çocuklarda ve yaşlılarda ağır seyreden, sistemik semptomlar yapan bir hastalıktır. Toplu alanlarda kolayca yayılır. Eylül-ekim aylarında yapılan aşıyla korunma sağlanabilir. Halsizlik, iştahsızlık, ateş, eklem ve kas ağrıları, baş ağrısı gibi belirtilerle başlar. Boğaz ağrısı, burun akıntısı, gözlerde yanma ve öksürük ilerleyen günlerde eklenir. Özellikle çocuklarda karın ağrısı ve ishal ile birlikte olabilir. Tedavisi soğuk algınlığı gibi semptomatiktir, antibiyotik kullanılmaz, dinlenmek esastır, bulaştırıcılığı da azaltacağından salgınlar açısından da önleyicidir. Virüs eşyaların yüzeylerinde de uzun süre canlı kalabildiğinden temizlik ve hijyen korunma da önemlidir.

Farenjit:
Farinks denilen ağız ile soluk borusu arasındaki bölgenin iltihabıdır, genellikle virüsler etkendir. Boğazda  ağrı-yanma, yutma güçlüğü, öksürük ve ateş gibi belirtiler ile başlar, boyundaki lenf bezlerinde şişme olabilir. Genellikle virüsler nedeniyle oluştuğu için semptomatik tedavi yeterli olur, aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Doktor tarafından bakteriyel etken düşünülüyorsa antibiyotik başlanabilir.

Tonsillit:
Bademcik diye bilinen, boğazdaki tonsil denilen lenf bezlerinin iltihabıdır. Viral ya da bakteriyel kaynaklı olabilir. Boğazda şişlik-ağrı ve yutma zorluğu şiddetlidir. Bakteriyel kaynaklı olma ihtimali nedeniyle doktor kontrolü gereklidir. Halka arasında “beta mikrobu” diye bilinen A grubu beta hemolitik streptokok bakterisi nedeniyle oluşan tonsillit sonrasında ortaya çıkabilen Akur romatizmal ateş tablosu kalp ve eklemleri tutan ciddi bir hastalıktır ve antibiyotik tedavisi ile engellenebilir.

Krup:
6 ay-3 yaş arasındaki çocuklarda bahar ve kış aylarında sık görülen, salgınlar oluşturabilen ve gürültülü bir tablo ile seyrettiğinden korkutucu olabilen bir hastalıktır. Etkeni parainfluenza virüstür. Üst solunum yollarında iltihabi reaksiyon ve ses tellerinde ödem nedeniyle solunum sıkıntısı ve “havlar tarzda” öksürük kliniği ile ortaya çıkar. Öksürük özellikle geceleri şiddetlenir. Ailenin ve çocuğun sakin olması önemlidir, temiz hava ve soğuk buhar rahatlama sağlayabilir.

Otit:
Orta kulağın iltihabi hastalığıdır. Üst solunum yolu hastalıkları ve alerjik hastalıklarla birlikteliği sık görülür. Kulak ağrısı ateş ve akıntı şikayetleriyle ortaya çıkar. Yakın takiple antibiyotik kullanmadan geçirilebilir ancak genellikle antibiyotik tedavisi gerekir. Biriken iltihabı boşaltmak gerekebilir.

Sinüzit:
Yüz kemikleri arasındaki sinüs denilen boşlukların iltihaplanmasıdır. Genellikle solunum yolu enfeksiyonlarına eşlik eder. Baş ağrısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ile kendini gösterir, solunum yolu enfeksiyonu 10 günden sonra devam ediyorsa düşünülmelidir. Yeterli tedavi edilmediğinde ya da yapısal anomali varlığında kronikleşebilir, görüntüleme yöntemleri ile tanı konulabilir. Anfeksiyonun tam olarak tedavi edilmesi önemlidir, gerekirse cerrahi yöntemlere başvurulabilir.

Pnömoni:
Zatürre olarak bilinen akciğerlerdeki hava keselerinin iltihaplanmasıdır. Hayatı tehdit edici bir enfeksiyondur. Çeşitli etkenlerle oluşabilir. Solunum sıkıntısına sebep olur. Halsizlik, ateş , şiddetli öksürük, bulantı-kusma, karın ağrısı belirtileri ile başlar, ilerledikçe çocuk hızlı soluk alıp vermeye çalışır. Mutlaka doktora başvurmak gerekir. Etkene göre uygun tedavi ve destek tedavisi uygulanır.

Bronşit:
Bronş adı verilen hava yollarının iltihaplanmasıdır., tedavi edilmezse pnömoni gelişebilir. Genelde viral etkenlerle oluşur. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra ortaya çıkması sıktır. Burun akıntısı, öksürük, hafif ateş ile seyreder. Doktor tarafından tanı konulup tedavi edilmesi gereklidir. Sigara dumanı şikayetleri ve tekrarlama riskini arttırır.
Çocuklardaki solunum yolu enfeksiyonlarının birbirinden farklı olduğu göz önünde bulundurulmalı, doktor kontrolü olmadan gereksiz antibiyotik kullanılmasının faydadan çok zarar getireceği unutulmamalıdır.

25 Kasım 2013 Pazartesi

Şimdi okullu olduk...

Uzun zamandır planladığım ama hem Dora'nın ayına uygun seviyeler hafta sonuna uymadığı hem de havalar güzel diye ertelediğim oyun grubu aktivitemizi gerçekleştirdik. Kızım resmen okullu oldu. Duyanlardan ilk tepki "Daha erken değil mi?" olsa da aslında biz üçüncü seviyeden başladık, doğumdan itibaren gidilebilen seviyeler var. Aslında biz geç bile kaldık.
Çocukların yaşıtlarıyla vakit geçirmesi, paylaşımda bulunması hem gelişimleri hem de sosyalleşmeleri için çok önemli. Bunun için parklar da çok iyi ortam sağlıyor ama havalar soğuyunca bu şans ortadan kalktığı için sadece kapalı mekanlar kalıyor. Çocukla kaliteli vakit geçirmek, sosyalleşmesini sağlamak, ayına uygun aktiviteler yapması ve disiplin alması için oyun gruplarının gerekli olduğunu düşünüyorum. Evde ne kadar birlikte zaman geçirsek, aktiviteler planlasak da yaşıtlarıyla birlikte olmasının bebeğe kattıkları çok daha fazla.

 
Gymboree daha önce araştırdığım, İstanbul'da şubesi olan uluslararası bir merkez. Bir süredir görüşüyorduk. 10 aydan sonra hafta sonu programları olduğu için deneme dersine gitmeye karar verdim. İnternet sitesinde yazdıklarını deneyimlemek istedim. "Gymboree Play Music olarak biz 30 yıldan fazla bir zamandır 0-5 yaş grubu çocuklar için kendine güven ve yaratıcılık teşvik ediyoruz. 30'u geçen ülkede 550 merkezimiz, bizi dünya çapında çocuk gelişimi programlarında lider kılıyor. Uzmanlar tarafından hazırlanmış programımız, çocukların yaşlarına uygun aktiviteler yaparak sosyal, bilimsel, fiziksel yeteneklerini oynayarak gelişmeye yardımcı olur. Programlarımız ayrıca, ebeveynlerin çocukların gelişimini anlama ve desteklemesine yardımcı olması için benzersiz bir yaklaşımla geliştirilmiştir."
 
Hafta sonu hazırlanıp gittik, bizden tek istedikleri hareketli bir ders olacağı için rahat giysiler giymemizdi. Dora ortama alışabilsin diye biraz erken gitmek istedim. Öğretmenler çok sıcak ve sevecen olmasına rağmen ilk girdiğinde ortamı ve diğer bebekleri yadırgayarak huzursuzlandı. Biraz etrafı dolaştık, eşyalara dokunduk, sakinleşince dersin yapılacağı oyun alanına geçtik. O kadar çok bebeği bir arada görmek onu yine ürküttü, oyun salonunu da iyice inceleyip, öğretmenler ve diğer bebeklerle tanıştıktan sonra ders başladı. 10-16 ay grubu olduğundan en küçük bebek Dora'ydı. Ders müzik, oyun ve fiziksel aktivite üzerineydi. Komutları anlamaları ve yürüme denemeleri yapmaları amaçlanıyordu. Dora gibi diğer bebekler de komutları yerine getirmekten çok etrafı incelediler. Kısa bir süre sonra ortama alıştı, fiziksel aktiviteleri çok güzel başardı. Tırmanma, emekleme, top atıp tutma iyiydi ama emekleyerek geçmesi gereken tünelden korktu. Ben ne kadar çıkışta beklesem de ortasına oturup kaldı. Alışınca, bir de boş, geniş alan bulunca hızla emeklemeye başladı. Demek gerçekten emekleme öğrenilen bir aktivite değilmiş. Evde hiç emeklememişti, tutunarak ayakta hareket ediyordu. Kenarda köşede kalan tüm topları hedefe kilitlenip topladı. Beraber dans ederken çok eğlendi, sürekli kıkırdadı. En sonda baloncukları görünce artık keyfi iyice yerine gelmişti, yakalamak için çok uğraştı. Girmek istemeyen çocuk bu defa çıkarken içeriyi göstermeye başladı. Kuzum o kadar yoruldu ki araba da uyuyakaldı.

 
Dersler haftada bir gün oluyor, 6 aylık yaş grupları şeklinde bölünmüş. Bizim gittiğimiz Play&Learn 3 grubuydu, ilerleyen yaşlarda Music ve Art grupları da var. Dora sevmiş gibi görünüyor, bakalım devamı nasıl olacak...

24 Kasım 2013 Pazar

Yeni aşı

Kontrollerimiz sırasında daha önce aşı takviminde olmayan yeni aşımızı da olduk. Menectra yeni bir menenjit aşısı, aslında Amerika'da uzun yıllardır yapılıyor ancak ülkemize geleli henüz bir kaç ay oldu. Dokuzuncu aydan itibaren yapılabiliyor.

Aşı takviminde birçok menenjit aşısı olduğu için hastalarımın ilk tepkileri "menenjit aşısını olduk" tarzında oluyor. Evet, şu ana kadar çocuklar 2 farklı menenjit mikrobu için çok defa aşılandı. Beşli karma aşı içinde 4 kez Hemofilus influenza mikrobuna karşı, 4 kez de halk arasında zatürre aşısı denen aslında menenjite de yol açabilen pnömokok aşısı ile aşılandılar. Menenjit bir hastalıktır, beyin zarlarının iltihaplanması anlamına gelir ve bu hastalığa birçok mikrop neden olabilir. Aşı ise hastalığa karşı dense da aslında mikroplara karşı yapılır. Pnömokok ve Hemophilus influenza mikrobuna karşı toplumsal aşılama yapıldığından beri en sık rastlanan mikrop meningokok mikrobu olmuştur. Yeni aşı meningokok aşısıdır.
 
Aslında yeni bir aşı değildir, Amerika’da 7 yıldır ve birçok gelişmiş ülkede güvenle uygulanan bir aşıdır. 2006'dan beri bebeklere de yapılabilen bu konjüge meningokok aşısı başta ABD ve Avrupa ülkelerinde mevcuttur, son yıllarda gelişmekte olan ülkelerde de bu aşı ruhsat almaya başlamıştır. Türkiye'de de Mart 2013'te ruhsat almıştır. Bugüne kadar 44 milyona yakın doz uygulanmış ve ciddi bir yan etkisi görülmemiştir. Yani çocuklar bu aşıyı ilk kez olacaklardan olmayacak.
Meningokoksemi eskisi kadar sık görülmese de zaman zaman salgınlar yapabilen, özellikle Hac mevsiminde Orta Doğu’dan ülkemize taşınabilen ve yakalanan kişinin 24 saat içinde %50 olasılıkla ölümüne yol açan ağır bir hastalıktır. Menenjit bu mikrobun yapacağı en basit hastalıktır, özellikle tüm vücutta ağır kanamalar, döküntü ve birçok organın yetmezliğiyle seyreden meningokoksemi denen şok tablosu hızla ilerler ve çok daha ölümcüldür.

 
Ülkemizde yıllık görülme sıklığı tam olarak bilinmemekle beraber Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ölüm istatistiklerinden yola çıkarak yapılacak tahmine göre Avrupa’ya göre en az 10 kat daha yüksek olduğu söylenebilir. Türkiye’de meningokokal hastalık en çok 5 yaş altı çocuklarda görülmektedir. TÜİK verilerine göre 5 yaş altında ölen her 10 çocuktan 1’i meningokokal hastalık nedeniyle ölmektedir.
Daha önce de özellikle hacca gidenlere veya askerlik, bağışıklık yetmezliği, kompleman eksikliği ve dalağın olmaması veya alınması gibi risk faktörü olanlarda Polisakkarit aşılar uygulanmaktaydı. Ancak bu tür aşılar uzun süreli bağışıklık bırakmaz ve 2 yaşın altında işe yaramadığı için uygulanamaz. Konjugasyon teknolojisiyle hazırlanan Menactra aşısı içinde en sık görülen A, C,Y ve W135 olmak üzere 4 çeşit Meningokok mevcuttur. Ve hastalığın en riskli olduğu bebeklik çağından itibaren yapılabilir.

 
Aşının en sık görülen yan etkileri; aşı yapılan yerde ağrı-şişme-kızarıklık, halsizlik, huzursuzluk, ağlama ve ateş olarak sayılabilir. Çoğu zaman basit ağrı kesici ve ateş düşürücülerle 1-2 gün içinde geçer. Daha önce Guillain Barre Sendromu geçirenlerin bu aşıyı olması önerilmez.

Konjüge meningokok aşısı(Menactra) ülkemizde 11 yaşa kadar ruhsat almıştır. Normal aşılama şeması en erken 9 ayda başlar minimum 3 ay arayla 2 yaşa kadar çocuklara 2 doz olarak uygulanır. 2 yaş üzerindeki çocuklara herhangi bir zamanda bir an önce tek doz olarak uygulanmalıdır.

Konjüge meningokok aşısı( Menactra) şimdilik Sağlık Bakanlığı tarafından ödenmemektedir, bu nedenle sağlık ocaklarında veya aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz uygulanmaz, yani şimdilik özel bir aşıdır.

18 Kasım 2013 Pazartesi

İyiyiz

Bu hafta rutin tetkiklerinden sonra Dora'nın muayenelerini de tamamlamak için hastaneye getirdim. Kalbindeki delik yüzünden ekokardiyografi yapılması gerekiyordu, hatta biraz gecikti. Çapa'dan Ümrah Hoca'yla aynı hastanede çalıştığımızdan onun görmesinin uygun olacağını düşündüm. Biraz korksa ve huysuzluk yapsa da sonuç sevindirici oldu. Delik kapanmış, akciğerlere giden damardaki darlık da düzelmiş. Belki ilk ekokardiyografi için aceleci davranmasaydık saptanamayacaktı bile. Zaten fizyolojik olduğunu Gülden Hoca da söylemişti. Yani bir çok bebekte normal olarak bulunuyor ama fark edilmiyor, biz tabi ki fark ettik.
Okulda bize çocukların ilk göz muayenesinin 3 yaş civarında yapılması gerektiği öğretilmişti. Bir sorun ya da ailesel bir durum varsa daha erken olmak kaydıyla tabi. Benim de Ayhan'ın da görme problemlerimiz olduğu için ben de bir yaştan önce yaptırmayı planlamıştım.
Hastanenin göz uzmanıyla ilk muayene konusunu konuştuğumda artık ilk ayda yaptıklarını, bunun da fark edilmeyen problemlerin saptanması açısından iyi olduğunu söyledi. Dora'nın muayenesini çok ayrıntılı bir şekilde yaptı. Beklenen fizyolojik hipermetropi dışında sorun olmadığını söyledi. Eğer ilk yaşlarda göz normal ve hipermetropi yoksa ilerde miyopi oluşma riski fazla oluyormuş, bu nedenle Dora'nın hipermetropisi normal kabul edilmeliymiş. Buna da sevindim, böylelikle rutin muayenelerimizi de geçirmiş olduk. İlk diş çıktığında diş hekimiyle de görüşülebileceği söyleniyor ama Arda için üç yaş civarında görüştüğümüz diş hekimimiz bir sorun olmadığını, takiplerinin yapılmasını söyleyip Arda'yı dişlerini fırçalaması için uyardığından Dora'nın dişleri için iyi bir bakım ve gözlemin yerinde olacağını düşündüm.
Çocukların hastalanmadan önceki rutin kontrollerinin hastalandıktan sonra oldukları muayeneden çok daha önemli olduğu bir gerçek. Bu yüzden hastalarımı belirli aralıklarla kontrole çağırıyorum, Dora için de bu durumu devam ettirmem önemli olduğundan aksatmamaya çalıştım. Umarım her zaman böyle iyi sonuçlarla tamamlanır...

Çocuk göz sağlığı
Göz hastalıkları ile ilgili bilgi eksikliğinden kaynaklanan ihmaller sonucu çocuklarımız ileri yaşlarda tedavisi oldukça zorlaşan sorunlarla karşılaşabilirler. Pek çok önemli göz hastalığı küçük yaşlarda ortaya çıkar. Ancak erken teşhis ve doğru tedavi ile başarılı sonuçlar elde edilebilir.
0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için;
      İlk 1 yaşında
      Okula başlamadan önce,
      Okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gereklidir.
Ancak aşağıdaki belirtilerde vakit kaybetmeden çocuk göz hastalıkları alanında uzman bir göz hekimine (pediatrik oftalmolog) gidilmelidir.
      Bir gözü kısma ya da kapatma
      Siyah görünmesi gereken göz bebeğinde beyaz ya da puslu renk
      Cisimleri sürekli gözüne yakın tutma
      Başını bir yana eğerek bakma
      Gözlerini sık sık ovuşturma
      Bir veya iki gözün içe veya dışa kayması
      Prematüre doğum
      Ailede göz tembelliği teşhisi
      Ailede göz bozukluğu
Çocuklarda göz hastalıkları:
Bebeklerde Kornea Hastalıkları
Göz Tembelliği
Glokom (Göz Tansiyonu)
Göz Kapağı Hastalıkları
Göz Sulanması (gözyaşı kanal tıkanıklığı)
Gözde Çapaklanma ve Kanlanma
Prematüre Retinopatisi (ROP)
Bebeklerde Göz Tümörleri
Renk Körlüğü
Nistagmus (İstem dışı göz hareketleri)
Doğumsal Katarakt

7 Kasım 2013 Perşembe

Tam on ay

Zaman çok hızlı geçiyor. Açlık ve uyku dışında hiç bir şeye tepki vermeyen bebeğim artık benimle kolayca iletişime geçebilen küçük bir insana dönüştü. Aslında bu ayın başrolü babada. Ayhan'ın aylardır beklediği günler geldi. İlginç bir şekilde Dora'nın söylediği tek kelime "baba" oldu bu ay. Sevinince, kızınca, acıkınca, sadece "baba" demeye başladı. Ruh durumuna göre tonlaması değişiyor ama kelime hep aynı. Özellikle ağlarken "baba" demesi çok içli oluyor ama benim işime geliyor bu durum, Ayhan'a "seni çağırıyor" diye söyleyerek olaydan kaçabiliyorum. Söyleyebildiği diğer kelimelerden bile vazgeçti, sadece "baba"...

Bu ay gelişiminde önemli bir basamak daha atladık, artık kendisi tutunarak ayağa kalkabiliyor, saniyeler kadar kısa süreli ayakta kalabiliyor, tutunarak sıralayabiliyor. Yürümenin ilk aşamalarına geçmiş oldu böylelikle. Hızlı başladı, günler içinde ayağa kalkabildi, durdu, sıraladı, ilk başta yapamazken oturmayı öğrendi. Bu kadar hızlı devam eder mi, erken zamanda yürür mü, yoksa bir süre bu seviye de kalıp daha geç mi yürür kestirmek çok zor ama şimdilik bu gelişim bile beni çok mutlu etti. Genelde gelişim basamaklarına en geç zamanda ulaşırdı, ayaklanması erken oldu. Keyfini çıkarmaya çalışıyor, arka arkaya ayağa kalkıp oturuyor. Önce oturamadığı için sinirleniyordu. Başardıktan sonra tutamıyoruz, sürekli oturup bir çırpıda kalkıyor. Alkışlarsak da çok mutlu olup yeniden tekrarlıyor.
 
Beni çok mutlu eden bir gelişme de son birkaç haftadır parmak gıdalarla beslenmeye başladı. Zaten her şeyi kendisi yapmak isteyen bir bebek, kaşıkla beslerken de kaşığı elimden almaya çalışıyor, ağzına götürüyor ama tabi henüz düz tutamıyor. Bisküvi ya da küçük doğranmış meyveleri önüne koyduğumda minik parmaklarıyla alıp ağzına götürmeye başladı. İlk denemelerimde başarılı olamamıştım geçen ay. Oyuncakları ağzına götürdüğü için muzları doğrayıp koymuştum ama tatmadan ezmişti sadece. Bir süredir yemeğe karşı ilgisi artınca denemeye başladım. Ekmek, meyve, bisküvi ne varsa küçük parçalar halinde önüne koyuyorum. Teker teker alıp ağzına götürüyor, minicik dişleriyle çiğneyip yutunca mutlu oluyor.

Annem tüm gün ona bir şeyler öğretiyor. Biz akşam eve dönünce de öğrendiklerini bize göstermeye çalışıyor. Hepsini birden yapmaya çalışınca çok komik görünüyor. Ardarda baş-baş yapıyor, el sallıyor, el çırpıyor, oturuyor, kalkıyor, arada heyecanlanıyor kollarını sallamaya başlıyor, en sonunda kafası karışıyor kalakalıyor. Eve dönmeyi iple çekiyorum her gün. Kapıdan girdiğimde gördüğüm sevinci her şeye değer.

Çalışmaya başladığım ilk hafta ciddi uyuma sorunu oldu. Uykuya dalmakta güçlük çekti. Sadece kucağımda uyudu, öyle kalmak istedi, yatağa bırakınca ağlayarak uyandı. Zor ve stresli günlerdi, neyse ki bir kaç günde geçti. Ondan uzak kalmak zaten çok zorken bir de onun etkilendiğini görmek çok kötüydü.
 
Yavaş yavaş karakteri oturmaya başlıyor bu dönemde. Zor bir çocuk değil ama hırslı olabilir. İsteyip de elde edemediğinde sinirlenebiliyor. Ayrıntılara önem veriyor gibi, küçük şeyleri fark ediyor ve takılıyor. Kitaplarını çok seviyor, artık daha rahat sayfa çevirip inceleyebiliyor. Bir gün toplayıp kitaplarını çadıra girdi, dakikalarca çadırının içinde kitaplara baktı, Ayhan'la fark ettirmeden izledik, çok ama çok güzeldi. Onu öyle görmek o kadar çok mutlu etti ki beni...

Bu ay Dora’nın rutin tetkiklerini yaptırdım. Kan sayımında bir sorun yok, hala kansızlığı ya da demir tedavisine ihtiyacı olmadığı için başlamayı düşünmüyorum. Önceki değerlerinde düşük çıkıp beni korkutan immunglobulin düzeyleri de normal geldi, içim rahatladı. Belki enfeksiyon fobim biraz olsun azalır, en azından şimdilik bir bağışıklık problemi görünmüyor. Demir, vitamin B12, folik asit değerleri normalin üst sınırında çıktı, çok sevindirici tabi ki. Ben Dora’ya da, hastalarıma da sadece D vitamini yerine vitamin kompleksi başlıyorum, teorik olarak gerekli olmadığını öğrensek de bu aylarda vitamin eksikliklerinin geri dönülmez hasarlara neden olması ve tedavinin zorluğunu bildiğim için böyle yapıyorum ve Dora’nın sonuçlarından yaptığımın ne kadar doğru olduğunu gördüm. Ayrıca rutin demir tedavisi yerine hemogram kontrolüyle gerekli olursa demir başlıyorum, çünkü yan etkileri fazla olan bir tedavi ve gereksiz kullanımı da zararlı olabiliyor. Hemogram artık çalıştığımız ortamlarda kolayca yapılabiliyor olduğundan böylesi daha uygun. Elbette periferde ASM’lerde dördüncü ayda demir başlanması iyi bir uygulama ama ideali bu değil. En önemli tetkiklerinden biri de kızamık salgını nedeniyle 9. aya çekilen ve beni çok strese sokan kızamık aşısının etkinliği için baktırdığım antikor değeriydi, bunu uzun zamandır bekliyordum, neyse ki aşı tutmuş. Birlikte Anti HBs antikorlarına da baktırdım, o konuda da sıkıntı yok. Elbette rutinde bu tetkiklerin yapılması gerekmiyor, hem uygun değil, hem de maliyetli ama ben aklıma takılanların cevabını bilmezsem rahatlayamadığım için biraz fazla obsesif davranıyorum. Karaciğer, böbrek, tiroid fonksiyonlarında ve elektrolitlerinde de sorun yok, sadece idrar kaldı, onu da tamamlayınca biraz daha rahatlayacağım.

Artık her şey daha keyifli, daha eğlenceli, daha güzel ve daha özlem dolu… Sanırım bundan sonra günlerim Dora'yı özleyerek geçecek. Çok şanslıyım ki annem yanında olduğu için aklım onda kalmıyor, sadece özlüyorum, akşamları uçarak eve geliyorum, buna çözüm de yok...
 
10. ay bebek gelişimi
Bebek için çevresindeki dünya sadece oyunlardan ibarettir ve istediği her oyunu oynayabileceğine inanır. Bir çok bebek bakım kitabı evde yeterince önlem alındığı takdirde hiç endişelenmeden bebeğin çevresini tanımasına olanak vermeyi önerir. Her ebeveyn bunu hayata geçirmenin söylendiği kadar kolay olmadığını bilir. Eşyalar ortadan kaldırılıp, kapıları kilitlenip, pencerelere demir, prizlere kapak taktırılsa da, sonuçta ebeveynlerin de evde bazı ihtiyaçları olacağı için, ev ancak bir noktaya kadar güvenli hale getirilebilir. Bu yüzden de bebek evde bazı bölgelere girme izni olmadığını bilmelidir. Masa örtüsü kullanılıyorsa üzerinde tabak-çanak bulundurmamaya gayret edilmeli. Banyo ve mutfak kapılarını kapalı tutulmalı. Klozet kadar eğlenceli başka oyuncak yoktur: hışırtılı sesler çıkartır ve içine kolaylıkla eşyalar atılabilir. Bebek artık “hayır” dan anlıyordur ve hatta bunu tekrar edip kafasını sallayabiliyordur. Ancak bu onu engellemez. Sürekli “hayır” dense bile o hiç yorulmadan bir yasak yerden diğerine geçmekten vazgeçmeyecektir. (Bebeğin başını sallayıp isteklere “evet” demesi için daha birkaç ay var). Sabırlı ve sakin olmak zor görünse de, bebeğin kendi kendini kontrol etmeyi öğrenmesinin başka yolu yoktur. Bebek için potansiyel tehlike olarak gözüken herhangi bir nesne veya durum çok sakin olarak değerlendirilmelidir. Onun bazı durumların tartışılmayacağını kabul etmesi gerekmektedir.

 Bebeğin kendi kendine oturmak gibi bazı temel aşamaları becermiş olması gerekmektedir; ancak unutulmamalıdır ki her on aylık bebeğin motor gelişimi farklı olur. Oturma ve buna bağlı olan her hareketi bebek artık çok rahat gerçekleştirebilmelidir. Dönebilir, eğilebilir, pozisyonunu değiştirebilir ve otururken karnının üzerine yatıp tekrar doğrulur.

Hemen hemen tüm bebekler bu dönemde emekler, bazıları ise biraz destekle ayakta kendi başına durabilir. Bazıları mobilyaların etrafında dolaşır, çok azı bir kaç adım atar, yine çok azı yürümeye başlar. Emeklemeyi veya yürümeyi, “zamanında” gerçekleştirmeyen bebeklerin anne-babaları, onların etrafa karşı meraksız olmalarından yakınır. Aslında o sırada bebek konuşma veya oyuncakları detaylı inceleme gibi bambaşka bir alanda kendini geliştiriyor olabilir. Gerçekte endişelenecek hiçbir durum yoktur. Her ne kadar bu bebekler motor becerilerini biraz erteleseler de sonradan çok hızlı gelişme gösterip arayı kapatabilirler. Bazısı karyolasının kenarlarına tutunup ayakta durmaya çalışır. Çok hareketli bir bebek gün içinde bir saat ve gece 11 saat uyuyabilir. Bu yeterli görünmeyebilir, ancak bu bebekler de en az çok uyuyanlar kadar enerjik olabilirler.

Bebek, artık tamamen uyanıkken uykuya dalma zorlukları yaşayabilir. Eğer böyleyse rahatlamak için anneye ihtiyaç duyar. Tam uyumadan önce, onu kucağa yatırıp masal okumak veya ninni söylemek gerekebilir. Önemli olan uyku haline geçerken onu yatağına koymaktır. Bebeğin dil gelişimi için en iyi yollardan birisi bu zamanda ona kitap okumaktır, özellikle de masal kitapları.. Her ne kadar onun en sevdiği iş, kitapları raflardan çıkarıp yere atmak olsa da, aslında kitabı okumak da ona ilginç gelecektir. Kitaplardaki resimlere bakmaya ve anlatılanın yarısını anlamasa da ona okunmasına bayılır. Eğer sayfaları kendi çevirmekten ve bazı sayfaları daha uzun süre incelemekten hoşlanıyorsa bunu yapmasına izin verilmelidir. Bu dönemde bir oturuşta kitabı bitirmek neredeyse imkansızdır. Bebeğin çıkardığı sesler anlaşılamasa da konuşma tonlarıdır. Bu yaştaki bebek, ”baş-baş”, “bay-bay” gibi basit kelimeler söyleyebilir ve anladığı kelimeler de oldukça fazladır. “Göster” dendiği zaman bir çok nesneyi eliyle gösterebilir. Artık “saklanma” oyununu kendine göre yorumlamaktadır ve “neredesin?” dendiğinde kendi stiliyle yüzünü kapatır. Yüzünü eliyle veya battaniyesiyle kapatarak o oyunu oynamak istediğini belli eder. Bazen hemen kendini gösterir, bazen ise saklanması birkaç saniye sürer. Onun mantığına göre o anneyi göremiyorsa anne de onu göremez.

Bebeğin özellikle kendi ilgi duyduğu alanlarda daha çok şey öğrenebilmek için yeni talimatlara açık ve hevesli olduğu bir dönemdir, örneğin kendi kendine kaşık tutmak gibi. Ancak aynı heves bez değiştirmek gibi ortak gerçekleştirmek gereken başka alanlarda görülmeyebilir. Bir dakika için bile olsa hoşlanmadığı bir işi yapmak onu sinirlendirecektir ve tepkisini bağırarak gösterecektir.

Bebeğin araştırma dürtüsü onu sürekli yasak bölgelere gitmeye itecektir, bunun için kendisine kızıldığında mutsuz olacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki yasaklanan bölge sürekli yasak olarak kalmalıdır, yasak kalktığı zaman her yasağın kalkabileceğini düşünür.

2 Kasım 2013 Cumartesi

İlk yıllarda beslenme

Kafede, restoranda ailelerinin yanında sakince oturup yemek yediğini gördüğüm küçük çocuklar beni hep mutlu etmiştir. Özenirim de onlara... Annelerinin beslemeye çalıştığı ya da masada durmayıp ortalıkta koşuşturan çocuklardan ürktüğüm gibi... Sofra adabına önem veriyorum, ailemle yaşadığımız dönemde hep beraber yemek yedik, belki bundan kaynaklı, belki de ikimiz de tercih ettiğimizden Ayhan'la da her zaman sofra düzenimiz oldu, ne kadar yorgun olsak da beraber oturduk masaya akşam yemeklerinde.
Dora henüz yemeklerde bize eşlik edemiyor. Önce onu besliyorum, sonra biz yemeğe oturduğumuzda, o da mama sandalyesinde oluyor, bisküvi ya da meyve yemeğe çalışıyor. Parmak gıdalarını ilk verdiğimde yemesi gerektiğini bile anlamamıştı, oyuncakları ağzına götüren çocuk, muzu tatmadan sıkıp parçalamıştı. Yeni şeyleri çok çabuk öğrendiğinden artık küçük parçaladığım yiyeceklerle kendini beslemeye çalışıyor. Tabi ki doyacak kadar değil ama öğrenmesi bile şu an için çok güzel. Her şeyi kendi yapmak istediğinden biz masadayken bir şeyler yemek onu da çok mutlu ediyor, en azından sıkılmadan oturabiliyor. Küçücük parmaklarıyla meyveleri alıp ağzına götürmesi, düşenleri alıp eliyle ağzının içine itmesi, dört minik dişiyle çiğnemeye çalışması, yutunca başarmanın mutluluğuyla gülümsemesi o kadar şirin ve güzel ki, yemek yerken onu izlemeye doyamıyorum.
Ben çocukken yemek konusunda sorunsuzmuşum ama kardeşim hep iştahsız bir çocuk olmuş. Ayhan da annesine çok çektirdiği için yemek konusu benim için hassas bir konu oldu her zaman. Bebeklerin, çocukların her konuda eğitilebileceğini düşünüyorum. Uyku ve beslenme bunların başında geliyor. Eğer çocuk düzgün yetiştirilirse bu temel ihtiyaçların düzene koyulabileceğine inanıyorum. Tabi ki çocuğun karakteri de önemli, bazı çocuklar çok zor karakterli oluyor, onlar için çok daha fazla çaba harcamak gerekiyor ama Dora uysal bir çocuk olduğu için umutluyum. Uyku konusunda kendi tercihlerim nedeniyle tavizlerim oldu ama beslenme ilk yıllarda çok önemli olduğundan bu konuda taviz vermeyi düşünmüyorum. Elimden geleni yapmaya çalışacağım. Bu dönemde daha çok annemin yanında ama annem de benimle aynı fikirde olduğundan ve söylediklerimi birebir uyguladığından sorun olacağını düşünmüyorum. Umarım istediğim gibi yetiştirebileceğim kızımı...
İlk yıllarda beslenme
Çocuklarda beslenmenin amacı
Çocuklarda beslenmenin en önemli amacı büyümenin en uygun koşullarda sürdürülebilmesini sağlamaktır.
Her çocuk genetik büyüme potansiyeli ile dünyaya gelir. Ne yaparsak yapalım, çocuğu neyle beslersek besleyelim bu genetik büyüme potansiyelinin üzerine çıkaramayız. Ancak yeterli ve dengeli beslenemeyen çocuk yeterli büyüyemez, yeterli boy ve kilo artışı gösteremez. Bunun yanında olumsuz çevre koşulları, geçirilen akut ya da kronik hastalıklar sebebiyle de çocuk genetik potansiyelinin belirlediği büyümeyi gerçekleştiremeyebilir.
Erişkinler olarak eksik olarak aldığımız besin öğeleri ile ilgili depolarımız nedeniyle yaşamımızı belirli bir süre problem olmadan sürdürürüz. Çocuk yaşlarda ise, özellikle bebeklerde, bu depolar yetersizdir. Bu yüzden çocuk beslenmesinde besin öğelerini karşılayıp üzerine de ek yapmak gerekir, böylelikle depolama sağlanabilir.
Beslenme çocukluk yaşlarında yetersiz olduğunda özellikle belirli bir besin grubunun çok kısa süre için bile alınmaması daha fazla risk içermektedir. Çocuklarda risk tabloları çok çabuk ortaya çıkar. En önemlisi büyümenin etkilenmesi ikincisi de klinik tabloların ortaya çıkmasıdır.
Beslenmede ilk 1 yıl kritik
      İlk 6 ay sadece anne sütü dönemidir.
      4 aydan önce kesinlikle ek besine başlanmamalıdır. Alerjik reaksiyon geliştirme sıklıkları araştırıldığında 4. aydan önce ek besine başlayan bebeklerde atopinin (alerjik reaksiyon geliştirme sıklığı) arttığı görülmektedir.
      Anne sütü eğer yetersizse, bu dönemde 1 numaralı formül ürünler/ biberon mamalar verilmelidir.
      İkinci 6 ay anne sütünün devamlılığı ile birlikte ek besin dönemidir.
      İkinci 6 ay beyinde lezzet kütüphanesi yaratılması, artan miktarda ek besinlere alıştırılması, damak lezzetinin geliştirilmesi ve giderek artan sertlikteki besinlerle beslenme becerileri için en önemli dönemdir.
      Öğürmeden pütürlü yiyecekler için en ideal aylar 5.- 7. aylardır.
      Isırma, çiğneme ve yutma becerileri için en önemli aylar 8.-10. aylardır.
Anne sütü harikalar yaratsa dahi ilk 1 yılda sadece anne sütü alanlar 6-12 aylık dönemde bazı beslenme becerilerini geliştirememiş olurlar.
Beslenme ve büyüme arasındaki ilişki
Beslenme ve büyüme arasında çok ciddi bir ilişki vardır.
Büyümeyi etkileyen faktörler;
Beslenme: İlk 5 yıl içerisinde büyümeyi etkileyen en önemli faktör beslenme kaynaklıdır. Özellikle ilk 1000 gün beslenmenin büyümede tek faktör olduğu dönemdir.
Hormonlar: Hormonlar anne karnından itibaren büymeyi etkiler, özellikle de tiroid hormonu. Tiroid hormonu dışındaki hormonların büyümede etkisi ilk 5 yıl beslenmenin yanında oldukça azdır. 5 yaşından sonra ise beslenme büyüme hormonu kadar etkili değildir. Özellikle lineer büyüme dediğimiz boy artışını büyüme hormonu sağlamaktadır.
Hastalıklar: Akut ya da kronik hastalıklar da büyümeyi hastalık dönemlerine göre değişik oranlarda etkiler.
Genetik ve çevresel faktörler de büyümeyi etkileyen önemli ve diğer faktörlerdir.
Büyümeyi izlemek
      Büyüme anne karnında başlar. En hızlı büyüme süreci anne karnında yaşanır. Büyüme bebek doğduktan sonra da hızlı bir şekilde devam eder ancak ilk 2-3 yılda giderek azalır. Örneğin bebek ilk aylarda 900- 1000 gr alırken kilo alımı gittikçe azalır, ayda 100 -150 gr kilo almaya başlar.
      Çocukta büyüme 6-8 ya da 8-10 yaşlarda hızlanır. Büyümenin hızlandığı tek dönem budur.
      Büyüme devam ettiği sürece çocuk, erişkin özelliklerini kazanmamıştır. Erişkin olmak büyümenin sona ermesidir.
Hekim olarak duruşumuz 0-18 yaş arasında büyümeyi izlemektir.
      Büyüme ve gelişme birbiriyle birlikte ve hatta aynı anlam için kullanılsa da hekimler için büyüme ölçülebilir parametrelerdeki değişkenliklerdir. Baş çevresi, boy, kilo, göğüs çevresi gibi.
      İlk yıl içerisinde büyümenin izlenmesi yaklaşımı ile aynı hekim ya da aynı sağlık kurumu tarafından aylık mukayese önemlidir. Eğer çocuğun önceki bilgileri bilinmiyorsa hata yapılabilir.
      WHO (Dünya Sağlık Örgütü) 1. yıl her ay, 2. yıl içerisinde 2 ayda bir, sonrasında ise 6 ayda 1 izlemeyi önermektedir.
      Gelişme ise büyümeden tamamen farklıdır. Gelişme çocuğun ayına ya da yaşına uygun biyolojik fonksiyonlarını yapıp yapamaması ile ilgilidir. Örneğin 4-6 ayda dişinin çıkması, 6. ayda desteksiz oturması, daha sonra emeklemesi, yürümesi, merdiven inip çıkması vb. hepsi gelişmedir. Bunları yapamıyorsa gelişme geriliği var demektir.
      Çocuk büyümüş olabilir ama gelişememiş olabilir. Ya da gelişmiş olabilir ama büyümemiş olabilir. Bazı özel durumlarda ikisi birlikte seyreder ki bunlar da özel tıbbi durumlardır.
İlk 1 yıl içerisindeki büyüme
      Bir bebeğin kilosu ilk 6 ayda 2 katına çıkar. İkinci 6 ayda doğum ağırlığı kadar kilo alır çünkü büyüme hızı düşer. İştah azalır. Büyüme hızının da iştahın da azalması ikinci 6 ay için normaldir.
      Bebek 1 yaşına geldiğinde kilosu doğum ağırlığının 3 katına ulaşır ve boyu 24-25 cm uzamıştır.
      Bazı bebekler düşük doğum ağırlıklı doğarlar. Bu bebekler doğum sonrasında 8-10 kat daha hızlı büyüme gösterirler ki anne karnında yapamadıkları büyümeyi doğduktan sonra gerçekleştirsinler. Genelde 3-6. aylık döneme catch up growth denir. Yani bebek büyümeyi yakalar ve bu büyümesi için önemli bir fırsattır. Eğer bebek büyümeyi yakalayamıyorsa, akranlarından geri kalıyorsa hekimle konuşulmalıdır.
Besleme sorunları
Besleme sorunları 5 ana grupta incelenebilir.
Katı beslenmeye geçemeyenler: Çocuk devamlı sıvı gıdaları tercih eder ve mümkünse biberonla içer. Bu gruptaki çocuk genellikle 5 yaş altındadır.
Çok süt içer. Anne “Bari süt içsin” diye süt verir çünkü çocuk katıyı reddetmektedir. Ancak çocuk süte ulaşmak için katı gıdayı reddeder.
Bu tip çocuklarda fazla süt tüketimi olduğundan farklı fiziksel sorunlar da meydana gelir. Örneğin bağırsak kanamaları oluşur, kansızlık kaçınılmazdır.
Bu durumdaki çocuğun acıkmasını beklemek gereklidir. Öğün arasında bir şey yemek isterse öğünü bekletin. Acıkan çocuğa öğünde katı gıdalar verin. İlk başta zorlansanız da bu tutumu devam ettirerek çocuğun katı gıdaya geçmesini sağlayın.
İştahsızlar: Çocuk devamlı olarak az besin almaktadır. 1-2 lokmadan sonra yemek istemez. Hemen hemen sevdiği hiçbir yiyecek yoktur. Gün içerisinde yemek yemek aklına gelmez. Buna rağmen neşesi ve enerjisi yerindedir.
Bu gruptaki çocuğun dikkat eksikliği ve hiperaktivite başlangıcında olması mümkündür.
Eğer bu gruptaki çocuğun nefesi sabahları kokuyorsa, yediği besinlerle ilgisi olmayabilecek bir karın şişliği varsa, kabızlık eşlik ediyorsa ve çocuk kustuğu taktirde bir önceki öğünde sindirilmemiş besinler varsa mide tembelliği vardır. Mide tembelliği var ise (önce mide tembelliği ispatlanır) özel diyet ve ilaçlarla sorun çözülebilir.
Yaşına uygun yemek yemeyenler: Katı besin alması gereken yaş grubunda olmasına rağmen çocuk katı besin ve pütürlü gıda yemez. Bu grupta olan çocuğa 6 aylık bebeğe öğretiyormuşçasına pütürlü gıda yemeyi baştan öğretmek gereklidir. Genel olarak da beslenme becerilerinin öğretilmesi gerekir ki yemesi gereken yiyeceklerle beslenebilsin. Bazısı kaşıkla beslenmeye direnç gösterir ancak eliyle yemek yiyebilir.
Masa adabı geliştiremeyenler: Annenin peşinde koştuğu, yemeyi oyun gibi gören, yeme adabı geliştirmemiş aktif çocuktur. Özellikle çalışan annenin çocuğunda bu problem görülmektedir. Bu durum tamamen bir davranış sorunudur. Bu sebeple adaptasyon süreci gereklidir. Kural olarak masada yemek yenmelidir, çocuk buna alıştırılmalıdır.
Aşırı seçiciler: Çocuk yoğurdun markası değiştiğinde anlar. Israrla tercih ettiği besini ister. Çocuğun sosyal ortamlarda beslenmesi çok zordur. Bu grup en zor gruptur çünkü neden bu noktaya geldiği çoğu zaman bilinmemektedir.
Aşırı seçicilik doğuştan metabolik hastalıklar ile ilişkili olabilir. Çocuk özellikle belirli bir besin grubunu yiyemiyorsa bu önemlidir. Çocuk eğer bir besini yiyor ve kusuyorsa bundan dolayı da aşırı seçici olup yemiyor olabilir. Bu durumlarda besin alerjisi düşünülebilir. Tetkiki yapılmalıdır.
Ayrıca; gerek iştahsızlıkta gerekse seçicilikte ailevi yatkınlık da önemlidir. Çocuğun anne ve/veya babasının da çocuklukta benzer problemleri olma olasığı % 40'dır. Bunların dışında yukarıdaki problemlere neden olabilen travma, baskı karşısında geliştirilen yeme korkusu, kritik periyodun kaçırılması, otonomi ve kontrol mücadelesi, özgürce yeme fırsatı verilmeyişi diğer etkenlerdir.
Baskı ile yemek yedirmeyin
      Her canlı acıkınca yer. Çocuğun acıkmasına fırsat verin.
      Yemek konusunda çocuğa baskı yapmayın. Hem anne hem de mükemmelliyetçi kadınlarda çocuğa yemek baskısının daha fazla olduğu görülmektedir.
      Her baskı (etki) tepki geliştirir. Etki ve tepki durumunda çocuk ve anne arasında güç dengesi mücadelesi yaşanır. Anne yedirmek çocuk ise yememek ister.
      Beslenme ilişkisindeki hakim duygu eziyet olduğunda çocuk psikolojik travma yaşar. Çocuğun kilosu 100-200 gr. eksik olsun ancak çocuk o travmayı yaşamasın. Bu önemlidir.
      Yemek yemenin psikolojik ve davranışsal boyutu da olduğu bilinmelidir.
      Çocukla güç mücadelesine giren her anne önce kısa vadede sonra uzun vadede kaybeder.
      Çocuğun ne yiyeceği, ne zaman yiyeceği, nerede yiyeceğine ortak karar vermek gerekir. Çocukla beraber yemek önemlidir. Anne yemiyorsa çocuk da yememelidir. Aksi halde çocuk bunu ceza gibi algılar.
      Çocuk büyükse “hangisinden” yiyeceği sorulmalıdır.
      Aşırı baskıcı annelerin çocuklarında iştahsızlık yaşanmaktadır. Empati yaparak çocuğun yerine geçin. O zaman iştahsızlık problemi azalır.
      Çocuğu her zaman daha fazlası için zorlamayın. Artık yemeyeceğini ifade eden çocuğa “Son lokma kaldı”, “Tamam artık yedirmiyorum” demeyin. Sessizce yedirmeyi sonlandırın.
      Çocuk yaygara çıkardığı için “ Tamam” demeyin. O zaman anne otorite kaybeder. Çocuk “bağırırsam geri adım atıyor”u algılamamalı.
      Sevgi ile yemeği birbirinden ayırın. Yemek sonlandığında “Yiyemedin ama ben seni seviyorum” deyin.
      “Yeter ki yesin” diye yemek yedirmeyin.
      Çocuğun yediklerini tercih hakkı vardır, unutmayın.

Prof. Dr. Benal Büyükgebiz