29 Eylül 2012 Cumartesi

Fetal EKO


Gebeliğimde “bilmenin zorluklarını” sonuna kadar yaşadım. Obsesyonumdan yaptığım bir çok şeyde aslında endikasyon yoktu ama benim rahatlamam için yapmam gerekiyordu. Fetal eko da bunlardan biri… Kızımın kalbindeki o minik odağın kalbiyle ilgili bir sorun yaratmayacağı söylenmesine rağmen tabi ki emin olmak istedim. Kocam kardiyolog, yakın arkadaşım pediatrik kardiyolog olunca eko da şart oldu gibi…
 
Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Figen Akalın, Nilüfer’in aracılığıyla bebeğimin kalbine bakarak ve parlak odağın “muskuler bant” olduğunu söyleyerek beni rahatlattı.  Arda’nın da ilk aylarında üfürüm duyduğumu düşünerek Yusuf Abi’ye eko yaptırmıştım, kızımın ki daha erken oldu ama en azından rahatladım ve bunun da üzerine bir çizgi çektim. Figen hoca doğduktan sonra tekrar kontrol edecek, bu da bitti…
 
 
Fetal Ekokardiyografi

Fetal eko (fetal ekokardiyografi) gebelikte fetusun kalp anomalileri açısından değerlendirilmesini sağlayan ultrason yöntemidir. Konjenital kalp anomalileri 1000 canlı doğumda 5-8 kadar görülür. Doğumdan hemen sonraki neonatal dönemde ölümlere sebep olan en sık konjenital anomali grubudur. Fetal eko 16. haftadan sonra yapılır, en iyi görüntü 21-22 hafta civarında elde edilir.

Hangi durumlarda fetal eko yapılır?
- Annede veya babada konjenital kalp anomalisi olması
- Daha önce kalp anomalisi olan çocuk doğurmak
- Annede gebelikten önce diabet olması (insülin bağımlı, tip1)
- Annede fenilketonüri olması
- Annede SLE gibi kollajen doku hastalıkları
- Annede epilepsi (sara) hastalığı
- Annenin gebelikte ilaç kullanması, teratojenlere maruz kalması (alkol, antikonvülsan, retinoik asid, rubella, koksaki, parvovirus)
- İleri anne yaşı (35'den büyük)
- Gebelikte yapılan normal ultrasonda şüpheli görüntü izlenmesi
- Fetusta ultrasonda kalp dışı anomalilerin tespiti
- Fetusta amniyosentezle kromozomal anomali tespiti
- Hidrops fetalis
- Aritmi (fetus kalbinde ritm bozukluğu)

Gebelik sırasında fetusta kalp anomalisi taramasının faydaları:
- Bir anomali varsa bunun erken tespiti ile doğum sonrası bakım şartlarına hazırlıklı olunmasını sağlar
- Doğumdan önce tanı konan anomalilerin doğumdan sonraki tedavileri daha başarılı olmaktadır
- Fetusta kromozomal anomalilerin saptanmasını sağlayabilir
- Anne ve babanın erkenden bilgilendirilmesi ile gebeliğin sonlandırılması kararı verilebilir veya doğum sonrası bakım şartlarına hazırlıklı olmaları sağlanabilir.

2 yorum:

  1. merhabalar yazınızı ilgiyle okudum..ilk bebeğimi doğumdan 3 ay sonra kalp büyümesinden kaybettim.şu an 18 haftalık hamileyim ve fetal eko çektireceğim bunun için en iyi zamanın 20. hafta olduğunu biliyorum yoğun araştırmalarım sonucu dr alkan yıldırımdan randevu aldım 1 hafta sonrası için..endişeliyim işin aslı geçmişte yaşadığımı tekrar yaşamaktan korkuyorum ama ne yazıkki bizler başımıza gelmeden birçok şeyi anlayamıyoruz..ben fetal ekonun ne olduğunu kızımı kaybettikten sonra anladım..ilk hamileliğimde hiçbir dr çektirebilirsiniz önemlidir demedi..önemli şeyleri atlıyoruz ne yazıkki ve sonuçları çok ağır oluyor.bu hamileliğimde gerçekten güvenilir bir dr bulmak için çok uğraştım özellikle de maddiyat sıkıntıysa bu daha da zorlaşıyor..hala bulabilmiş değilim sanırım 10 dr değiştirdim..tavsiyeleriniz olursa dinlemekten çok memnun olurum

    YanıtlaSil
  2. Bebek Kapı Süsü, çocuk kapı süsü, hastane kapı süsü, hediyelik magnet, anahtarlık, lavanta kesesi, takı süs yastığı, lohusa tacı, lohusa terliği, İsimli Bebek Kapı Süsü , hediyelik eşya , online satış - https://www.renklihayallerim.com -
    Bebek Kapı Süsü
    Bebek Kapı Süsü Online Satış
    Bebek Odası Kapı Süsleri

    YanıtlaSil