7 Mart 2013 Perşembe

Kalbi delik(miş)

Eski yerli filmlerde ve üçüncü sayfa haberlerinde üzüntü yaratacak bir durum, “kalbinde delik varmış” denmesi… Evet, şimdi ne olduğunu ve yakında kendiliğinde kapanacağını bilsek de Dora’nın kalbinde minik bir delik olduğunu öğrendik ve üzüldük.

Amacımız fetal ekoda belirlenen o odağın devam edip etmediğini öğrenmekti, Figen hoca da zaten kontrol önermişti. Belki rahatladığımdan, belki Dora iyi olduğundan, belki de daha fazla sorun istemediğimden biraz geciktirdik eko kontrolünü. Geçen hafta Ayhan’ın çalıştığı merkezin pediatrik kardiyoloğu Gülden Kafalı Dora’nın ekosunu yaptı ve minik bir delikle akciğerlere giden damarlarda darlık saptadı. Çöktüm yine, çok ciddi olmadığını ve zamanla düzeleceğini bilmeme ve hocanın tekrar tekrar söylemesine rağmen, artık Dora’nın sağlığı ile ilgili basit bir sorun bile zor geliyor, onu beklerken yeterince endişelendik biz. Ayhan da beni çok rahatlatmadı, söz konusu Dora olunca onun o pozitif halinden eser bile kalmadı. Hemen araştırdı, bir hoca daha Osman Küçükosmanoğlu’nu, bulup randevu ayarladı, bir de o yaptı ekoyu. Gülden hocadan bile daha olumluydu, deliğin kapanacağını, darlığa patolojik bile diyemeyeceğini, fizyolojik olduğunu, eğer daha fazla ağlatsak şimdiye kadar açılacağını ama kısa sürede açılacağını, 6 ay sonra kontrol edeceğini söyledi.

Delik ASD, darlık periferik pulmoner stenoz… PPS, bazı sendromlarla birlikte oluyor, eve gelince tabi ki tekrar kontrol ettim. Williams için Ayhan’ın arkadaşı uyardı ama kızımın zaten daha doğmadan kromozomları incelendi, genetik olarak bir sendrom taşıyıcılığı olmadığını biliyoruz. Bir de PPS idyopatik hiperkalsemilerde olabiliyor, bu gün ikinci ay aşıları vardı, destekçimiz Hayri bey kalsiyum değerine de baktırdı, bir sorun yok, içim rahatladı.

Obsesif bir anne olduğum çok açık ama durup dururken bir şey aramıyorum, sadece bir şey bulunca onunla ilgili olabilecek şeyleri bildiğim için ekarte etmeden içim rahat etmiyor. Osman hocanın da söylediği gibi birçok sorun arandığı için bulunuyor, doğum doktorum Süphan beyin söylediği gibi böyle küçük sorunlar hep sağlıkçılarda olmuyor bence, sadece daha çok kurcalıyoruz, ve hep söylediğim gibi ben Dora’yla birlikte bilmenin ne kadar zor olduğunu bir çok kez daha gördüm. Bu kardiyak durumlar da hayatımızı etkilemeyecek, sadece en az bir eko kontrolümüz daha olacak. Şimdilik bundan sonra her şey daha iyi olacağını umarak ve daha fazla kurcalamadan yolumuza devam ediyoruz.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder